EPA-EFE/DANIEL POCKETT
Ilustracija

Prema planu Vlade NSW, koji je objavila premijerka Gledis Beredžiklijan, učenici osnovnih i srednjih škola vratiće se u školske klupe krajem oktobra.

Đaci širom ove australijske države više od meseca uče od kuće, otkako su uvedene mere ograničenja kretanja zbog virusa korona.

Takođe, svi zaposleni u školama biće u obavezi da se vakcinišu protiv kovida do 8. novembra, a srednjoškolci će biti u obavezi da nose maske za lice. Odlučeno je i da se završni HSC ispiti za đake 12. razreda odlože za novembar.

Postepeni povratak učenika

Sa postepenim povratkom učenika u škole u Novom Južnom Velsu kreće se od ponedeljka, 25. oktobra. Đaci se vraćaju sledećim redosledom:

– 25. oktobar: deca u vrtićima, prvi i 12. razred (s tim da su se neki učenici 12. godine već́ ograničeno vratili u učionice, ali od 25. se vraćaju puno radno vreme)
– 1. novembar: drugi, šesti i 11. razred
– 8. novembar: sve preostale godine od treće do desete.

U slučaju da se karantin u bilo kom delu Novog Južnog Velsa ukine ranije, đaci će sa povratkom u školu krenuti i pre 25. oktobra.

Za slučaj da se broj slučajeva kovida u određenim područjima lokalne uprave značajno poveća, učenje od kuće će se nastaviti za to područje, dok broj slučajeva ne padne.
To će se desiti ukoliko u području ima 50 slučajeva kovida na 100.000 ljudi.

Kada će se održati HSC ispiti?

HSC ispiti su odloženi do 9. novembra, a revidirani raspored i smernice će Uprava za obrazovne standarde Novog Južnog Velsa objaviti početkom septembra.

Rezultate ispita učenici mogu da očekuju sredinom januara, s tim da đaci koji žele da nastave s višim i visokim obrazovanjem neće biti u nepovoljnom položaju.

Naime, u konsultacijama sa univerzitetima je dogovoreno da oni te promene mogu da prihvate, što znači da će svim učenicima 12. godine, koji žele da idu na fakultet, biti ponuđeno mesto u skladu s prethodnim godinama.

Nastava u učionicama

Maske za lice biće obavezne za sve zaposlene i učenike srednjih škola. Deca u vrtićima i u osnovnim školama biće podstaknuta da nose maske. Vlada kaže da ima zalihe maski koje će biti dostupne školama širom države.

U školama će se minimalizovati okupljanje đaka, tako da neće biti velikih okupljanja, niti mešanja u toku odmora između časova. Takođe, školski orkestri i horovi neće moći da vežbaju i biće zabranjene posete školama drugim licima.

Obavezna vakcinacija

Nastavnicima je ostavljeno deset nedelja za vakcinaciju, s tim da je uslov da budu vakcinisani do 8. novembra. Od nedelje, 6. septembra, obrazovno osoblje, uključujući i vaspitno osoblje u vrtićima, imaće prioritet za vakcinisanje u “Kjudos benk areni” u Olimpijskom parku u Sidneju.

Nedavno istraživanje Ministarstva obrazovanja, sprovedeno među više od 50.000 zaposlenih, pokazalo je da je skoro 80 odsto osoblja već primilo prvu dozu, dok je blizu 40 odsto njih potpuno vakcinisano.

Za sada ni premijerka Gledis Beredžiklijan nema odgovor na pitanje, šta se dešava ukoliko nastavnik odbije da se vakciniše, s tim da je rekla da su mnoge zemlje, među kojima i SAD, naložile obaveznu vakcinaciju obrazovnog kadra.

Imunizacija đaka

Učenici nisu u obavezi da se vakcinišu, s tim da zdravstvene vlasti Novog Južnog Velsa snažno ohrabruju vakcinaciju dece starije od 12 godina.
Savezni premijer Skot Morison je rekao da će vakcinacija dece od 12 do 16 godina moći da se zakaže od 13. septembra, a premijerka Beredžiklijan je rekla da se nada da će programi vakcinacije u školi početi otprilike u isto vreme.
Hiljade učenika 12. godine iz 12 lokalnih samouprava na zapadu i jugozapadu Sidneja je već vakcinisano u okviru nastojanja vlade Novog Južnog Velsa da vakciniše đake.

Škole zatvorene u Viktoriji i ACT

U Viktoriji su vrtići, škole i univerziteti zatvoreni. Vrtići primaju samo decu roditelja koji su u obavezi da idu na posao, a ugrožena deca takođe mogu da prisustvuju. Ista situacija je i u školama, sva deca uče putem interneta. Visoko obrazovanje se takođe obavlja onlajn, osim u slučaju posebnih dozvola.
I u Prestoničkoj teritoriji (ACT) škole i univerziteti su zatvoreni. Škole rade samo za decu radnika koji moraju da idu na posao, kao i za ugroženu decu. U određenim slučajevima je dozvoljeno učenicima 12. razreda da se pripremaju za neophodne ispite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here