Pixabay.com

Ovogodišnja matura u Austriji, zbog krize sa korona virusom, biće održana samo pisanim testovima, ne i usmenim ispitom, najavio je ministar obrazovanja Hajnc Fasman.

Fasman je, na konferenciji za štampu, rekao da će na završnu ocenu uticati polugodišnje svedočanstvo, to jest već dobijene ocene biće uključene u ukupno ocenjivanje, a konačna ocena biće izračunata na osnovu ocena i maturskih ispita.

On je najavio da će đaci morati da izađu na pismeni samo iz tri predmeta – nemački, matematika i strani jezici. Trajanje ispita biće produženo za sat vremena, kako bi prostorija mogla biti proluftirana, a uz to važiće i stroge mere higijene.

Pored toga maturanti će dobiti zaštitne maske, koje mogu da skinu tokom ispita. Nastava za maturante nastavlja se 4.maja, a pisani ispiti održaće se od 25.maja. Ko bude dobio negativnu ocenu moćiće da je ispravi na konpenzacionim ispitima u junu.

Što se ostalih školskih uzrasta tiče ministar je rekao da za sada još neće biti regularne nastave, i da će o nastavku škole biti odlučeno posle Uskrsa. Fasman je kazao da testovi, ako ne bude bilo moguće u aktuelnom semestru, neće biti nadoknađeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here