EPA/Craig Golding
Tajger Er

Niskobudžetni avioprevoznik Tajger Er Australija (Tigerair Australia) postao je najnovija žrtva kolapsa avio-industrije, izazvanog obustavom putovanja i restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije.

Australijska kompanija zvanično je bankrotirala i prestala da postoji nakon 13 godina rada.

Širenje korone ostavilo je teške posledice na sektor putovanja i turizam, posebno na avio-industriju, koja je pored ugostiteljstva najteže pogođena industrija u državi. Pored domaćeg giganta Kvantasa, na dugoj listi avio-kompanija koje su bile primorane da otpuste radnu snagu su Er Novi Zeland, Britiš Eirvejs i Lufthansa.

Otkako je svet zahvatila pandemija, čak 11 avio-kompanija je otišlo u stečaj, uključujući australijski Virdžin, koji je nedavno dobio i nove vlasnike. Ovaj prevoznik je inače vlasnik i Tajgera, koji je postao kolateralna šteta krize.

Prošlog petka, Virdžin je kao razlog za, kako je rečeno, “tešku odluku” naveo pad u putovanjima širom industrije.

– Ne može se poreći da su ovo teška vremena za sve u putničkoj i turističkoj industriji. Nažalost, nakon 13 godina poslovanja doneli smo tešku odluku o ukidanju brenda Tigerair Australia – objavila je kompanija u zvaničnom saopštenju.

Svi letovi Tajgera su prizemljeni od početka pandemije, a njegovi piloti postali su tehnološki višak u restruktuiranju koje je Virdžin najavio u martu.

– Od našeg prvog leta 23. novembra 2007. iz Melburna za Zlatnu obalu, obezbedili smo povoljna avionska putovanja za više od 30 miliona kupaca širom Australije – navodi se u saopštenju.

Virdžin je objavio i da će kupci koji imaju kredit za putovanje (travel credit) sa Tajgerom moći da ga koriste na letovima kompanije Virdžin. Brend Tiger Air kompanija Virdžin je kupila 2014, kada se odrekla svojih niskobudžetnih korena i kada je prerasla u aviokompaniju sa punim servisom.

Virdžin je za potpuno vlasništvo platio Singapur Erlajnsu simboličan iznos od jednog dolara.

Tajger je poslovao sa sedištem u Melburnu i imao u ponudi domaće linije do glavnih gradova australijskih država i teritorija, kao i do ključnih regionalnih centara i bio je jedini direktni konkurent Kvanatasovom Džetstaru. Međutim, nakon novonastale situacije, Džetstar je sada jedina “preživela” niskobudžetna aviokompanija u zemlji.

Virdžin se fokusira na domaće tržište

Odluka o gašenju Tajgera odjeknula je i na društevnim mrežama, gde su mnogi podelili sećanja na letove s ovom kompanijom i žalili što više neće biti super jeftinih avio-karata.

– Potražnji za domaćim i međunarodnim putovanjima na kratke relacije verovatno će biti potrebno najmanje tri godine da se vrate na nivo pre kovida, sa izglednim šansama da to traje i duže – rekao je izvršni direktor Pol Skara i osvrnuo se na budućnost Virdžina.

– Naš početni fokus biće na ulaganju u domaće operacije, kao i kratkoročne međunarodne operacije, zajedno s “Velositi” programom za stalne klijente koji broji 10 miliona članova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here