pixabay.com

Najveći izazov sa kojim se suočavamo kada želimo da izgubimo neželjene kilograme zapravo je biološke prirode, jer uvek moramo da jedemo.

Svakodnevno grickanje verovatno vas je dovelo do trenutka kada ste odlučili da je vreme da se rešite nekoliko kilograma i zato je bitno da razmislite o svojim navikama kada su u pitanju grickalice. Ako ih uključite u ishranu kao međuobrok, one mogu da imaju stratešku vrednost jer tada mogu da vam pomognu da smršate. Bitno je šta i grickate, zato vam donosimo popis namirnica koje, sa naučnog gledišta, mogu da igraju ključnu ulogu za gubitak neželjenih kilograma.

Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i zato će napuniti vaš želudac i pomoći u kontroli grelina, hormona koji kontroliše osećaj gladi. Jabuke takođe sadrže neke hemijske sastojke koji pomažu u sagorevanju masnoća.

Slatki krompir (Batat)

Jedan slatki krompir sadrži samo 120 kalorija, a njegovi sastojci pomažu u regulaciji šećera u krvi. Uz to, bogat je i vlaknima zbog kojih ćete duže vremena da budete siti.

Čaj od nane

Šoljica finog čaja lako može da zameni želju za čokoladom. Čaj od nane može da vam pomogne da se osećate sitima i tako umanjite želju za ostalim (nezdravim) grickalicama.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je odličan, ali pripazite na dodate šećere. Jedna porcija grčkog jogurta trebalo bi da sadrži između 2 i 7 grama šećera. Takođe, izbegavajte varijante s voćem, čokoladom ili medom. Umesto toga, dodajte svoje “začine” i uživajte u finom dezertu.

Kokice

Četiri šoljice kokica sadrže 120 kalorija, a sa njima dobijate jako puno vlakana i zato će vas ova grickalica jednostavno zasititi. Pripazite da ne koristite (puno) ulja.

Čips od kelja

Umesto kupovnog čipsa napravite domaću, zdravu verziju. Jednostavno isecite kelj, polijte ga maslinovim uljem i ubacite u rernu. Kada je čips gotov možete da ga polijete i sa malo soka od limete i dobićete finu grickalicu koja gotovo da ne sadrži kalorije. Takođe, kelj je bogat kalcijumom koji će vam pomoći u mršavljenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here