Youtube/Acerting Art
Prava oaza: Botanički vrt Marimurtra

Kada je pre jednog veka nemački industrijalac Karl Faust kupio imanje u španskom selu Blanesu, nije ni pretpostavio da će vrt koji će iz ljubavi prema biljkama napraviti tu biti najlepša botanička bašta u Evropi. Marimurtra, koju mnogi nazivaju biser Mediterana ili zeleni mirisni raj Kosta Brave, danas slovi i zvanično za najimpozantniji botanički vrt Starog kontinenta. Od 1924. godine Marimurtra krasi ovu regiju, smeštena je na planinskoj litici i gleda u samo Sredozemno more. Milioni turista svake godine hrle u ovaj raj na zemlji gde na 16 hektara raste oko 4.000 biljnih vrsta iz celog sveta. Gotovo sve su egzotične i vrlo upečatljive, kako po dizajnu, tako i po veličini ili starosti. Poreklo imena potiče od dva ekosistema Mar i Murtra, a oni koji su imali privilegiju da je posete tvrde da je prava oaza mira i zelenila.

Od ukupne površine pod biljem, samo je pet hektara otvoreno za posetioce, pa za svačiji ukus ima ponešto – od egzotike do lekovitosti. Tu su razne vrste kaktusa i sukulenata, suptropske ili vodene biljke koje šire orijentalnu atmosferu. Uz aromatične biljke koje Španci koriste u kuhinji, tu je i poseban deo ferns, gde se nalazi kolekcija biljaka prisutnih u planinama Katalonije. Ipak, nemojte se iznenaditi ako vas na uskim stazicama pri obilasku vrta presretnu papagaji ili prelepe ptice i insekti koji su se nastanili u ovaj raj na zemlji. Od sadržaja vrta treba istaći herbarijum, specijalizovanu biblioteku za pronalaženje informacija iz botanike i staklenik u kome su delikatnije biljke ili one kojima su potrebni drugi uslovi. Termin Germoplasm bank ne govori mnogo, ali je to zapravo poseban deo Marimurtre koji predstavlja banku semena. Tu se čuvaju semena biljnih vrsta, ali i korenje, gomolje, obavezno na niskim temperaturama. Marimurtra je otvorena radnim danima od 10 do 15 h, subotom od 10 do 17 h, a cena ulaznice je sedam evra.

Inače, u ovom grandioznom vrtu mogu se istovremeno posetiti Indija, Španija, Japan ili Amazonija. Svaka biljka ima karticu, koja označava naziv, karakteristike vrste i porodice kojoj primerak pripada. U zadnjem delu vrta su mini bašte i kafei za opuštanje i uživanje u mirisima cveća i borovine.

Hram za venčanja

Jedno arhitektonsko zdanje posebno krasi Marimurtru. To je hram Line do kojeg vode stepenice Epikur u romantičnom stilu, a omiljeno su mesto mladenaca koji ovde imaju priliku da se venčaju ili bar fotografišu, ako žele. Ko dođe u pravo vreme može da uživa u cvetanju ledene puzavice (Drosanthemum floribundum), poznate i kao rosa cvet, jer ova biljka tri sedmice godišnje boji ceo krajolik u ružičasto.

Ljupkost

Blanes je smešten oko 60 km od Barselone, a njegovo ime znači ljupkost, što posetioci Marimurtre osete na svakom koraku. Vrtom upravlja Fondacija “Karl Faust” koja među “obavezama” ima povećanje biljnih zbirki, herbarijuma i bibliotečke građe, održavanje laboratorija i meteorološke opservatorije, kao i centra za botanička istraživanja. Naturopate ovde mogu naći preparate od aloje, med od kestena i žalfije.

Pinja de Rosa

Blizu Blanesa je i najveća svetska botanička bašta kaktusa – Pinja de Rosa, koju je 1945. godine osnovao Fernando Riviera de Caralt. Tu je i velika zbirka sukulenata koja osim kaktusa uključuje aloju, agavu, liptos, pa ceo vrt sadrži više od 8.000 vrsta biljaka sa svih kontinenata na površini od oko 50 hektara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here