EPA/Oleg Petrasyuk
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu britanskom tabloidu “San” odbacio je ideju mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije, uprkos “teškoj situaciji” na kontakt liniji.

– Da li je teško na frontu? Da. Ali, biti prijatelj ili sesti za pregovarački sto sa Rusijom? Ne – naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Moskva ne pokazuje želju da zaključi mir, zbog čega Kijev ne može pristati na “mir po svaku cenu”.

On je takođe ocenio i da se Rusija neće zaustaviti i nastaviće da napreduje, jer se ne plaši konfrontacije sa ostatkom sveta.

Ukrajinski lider je dodao da će Moskva nastaviti da napreduje, dok je Vašington i Peking zajedno ne pozovu da stane i povuče svoju vojsku.

Zelenski se još jednom požalio da oružje koje je isporučeno Ukrajini nije dovoljno za suprotstavljanje Rusiji i apelovao da se na sve načine povećaju isporuke oružja, čak iako zapadne zemlje to “ne žele”.

– Ako možete da date – dajte! Ako možete da prodate – prodajte! Možemo i iznajmiti oružje. Ako ne želite da nam date oružje ili ne možete, hajde da razmotrimo zajedničku proizvodnju. Dajte nam dozvolu, naći ćemo novac – poručio je ukrajinski predsednik, ne preciziravši odakle Ukrajina može da pribavi sredstva za zajedničku proizvodnju naoružanja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije za “RT Arabik” da Rusija ima političku volju i spremnost za dijalog sa Kijevom, ali za to nema osnova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here