EPA/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio je danas presudu holandskog suda, u kojoj se navodi da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 oboren raketom proizvedenom u Rusiji iznad istočne Ukrajine 2014. godine, i poručio da “oni koji su naredili” napad sada treba da odgovaraju pred sudom.

Zelenski je na Tviteru ocenio da je neizbežna “kazna za sve ruske zločine, i sadašnje i prošle”, prenosi Rojters.

Okružni sud u Hagu presudio je ranije danas da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema “Buk”, iz polja kod Pervomajska u Donjeckoj oblasti, saopštio je sudija Hendrik Stenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vreme kada je avion oboren.

Sud je izrekao dživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju aviona.

Dvojici bivših ruskih obaveštajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom, kao i lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku, naloženo je i da plate najmanje 16 miliona evra odštete rođacima žrtava,

Presuda je doneta posle više od osam godina nakon što je pogođen Boing 777 koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

3 COMMENTS

  1. “Glumac” ocito prikriva istinu i nece da prizna, da nije vazno gde je raketa proizvedena, vec ko ju je ispalio. I vreme pokretanja akcije govori svoju pricu. U pravu je velemajstor kad kaze da je Ukrajina izgubila pravo postojanja, onog dana kad je postala vazal i pokrenula izdajnicki rat protiv svog naroda.

  2. Па јел има ико да верује западним \”судовима\”, нарочито овима из Хага, суд силе и политике а не суд права и правде.

  3. Тај човек је потпуно луд. Он је једини који верује да су Руси наредили рушење авиона препуног недужних цивила. Ту ракету су највероватније испалили они који су јуче послали руску ракету у Пољску.
    По Зеленском у оба случаја су криви Руси. То што он ради патентирали су Усташе и Балије у рату на Балкану.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here