Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas svakoj zemlji koja je zaključila bilateralni bezbednosni sporazum sa Kijevom i istakao da “Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u”.

– Ukrajina smatra istorijski tačnim da je region Baltičkog mora konačno dobio istorijsku šansu za stabilnu bezbednost nakon što su Finska i Švedska ušle u NATO. Ista bezbednost je potrebna i regionu Crnog mora. Kao demokratska nacija koja brani zajedničke vrednosti Alijanse, Ukrajina zaslužuje poziv da se pridruži NATO-u – rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima Litvanije i Poljske Gitanasom Nausedom i Andžejem Dudom u Vilnjusu.

Kako se navodi u saopštenju pres službe ukraijinskog predsednika, Zelenski je zatražio da Evropska unija primi Ukrajinu u junu ove godine.

– Jun je pravo vreme da se započnu pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Evropi je potreban ovaj signal kako Putin ne bi bio u iskušenju da pomisli da Evropa pokazuje slabost – rekao je Zelenski.

Zelenski je danas u Vilnjusu razgovarao i sa predsednikom Mađarske Tamašom Šujokom o pripremi Globalnog samita mira i ponudio da se pridruži Deklaraciji G7 iz Vilnjusa o podršci Ukrajini.

On je zahvalio narodu Mađarske na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Predsednik Ukrajine sastao se ranije danas sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, sa kojim je razmatrao primenu sporazuma postignutih tokom Micotakisove posete Odesi.

Zelenski je u Vilnjusu danas održao sastanke i sa predsednicima Litvanije Gitanasom Nausedom, Češke Petrom Pavelom, Rumunije Klausom Johanisom i Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

Delegacije iz 25 zemalja, uključujući 10 šefova država, stigle su u Litvaniju, da bi prisustvovale sastanku Inicijativa tri mora. Ta inicijativa povezuje 13 država članica EU koje se nalaze između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Grčku. Strateški partneri inicijative su SAD, Nemačka i Evropska komisija.

1 COMMENT

  1. Eee sad ! Sto tako skromno ??
    Ukraina treba da postane centar Sveta ! Nista manje .A naravno Zelenski Predsednik .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here