EPA/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

“Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane da zaštiti svoje izvozne rute žitarica, kao i regione koji se graniče sa Rusijom”, izjavio je danas predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, obraćajući se na međunarodnom samitu o bezbednosti hrane u Kijevu.

– Postoji deficit protivvazdušne odbrane – to nije nikakva tajna – rekao je Zelenski na samitu “Zrno iz Ukrajine”, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici iz evropskih zemalja, uključujući predsednika Švajcarske Alana Berseta i premijerke Litvanije Ingride Simonite, preneo je Rojters.

Zelenski je govorio nakon što je Rusija napala Ukrajinu sa 75 dronova preko noći, što je bio najveći napad dronovima tokom rata, navela je agencija.

Zajedničku konferenciju za novinare troje lidera prekinula je sirena za vazdušni napad.

Zelenski je rekao da će strani partneri snabdevati Ukrajinu plovilima koji će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka kako bi garantovali njihovu bezbednost.

U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen je obećala podršku u pismu Zelenskom koje je podelila na platformi X (Tviter), rekavši da će EK obezbediti 50 miliona evra za “brze popravke i nadogradnju infrastrukture u ukrajinskim lukama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here