Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zapretio je Evropskoj uniji sudom u slučaju produženja ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

– Ukrajina je kategorički protiv bilo kakvih daljih ograničenja na izvoz našeg žita – rekao je Zelenski u obraćanju na samitu zemalja članica Inicijative tri mora.

On je istakao da u Kijevu vide kako ukrajinsko žito postaje “izvoz dobre zarade” za niz evropskih zemalja.

Ukrajinski predsednik se “posebno” obratio Evropskoj komisiji, rekavši da su „temelj Evrope“, između ostalog, slobodna konkurencija i „ispunjavanje obećanja“. Kako je kazao, Kijev ne smeta konkurenciji, ali neće „mirno prihvatiti kršenje obećanja koja su mu data“, uključujući Sporazum o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine.

– Ako bude trebalo da se borimo za Ukrajinu i temelje naše zajedničke Evrope na sudovima, borićemo se, iako to ne želimo. Ako bude trebalo da se borimo u međunarodnim organizacijama, borićemo se i tamo – zapretio je Zelenski.

Istovremeno, list “Politiko” piše da je većina zemalja EU protiv produživanja zabrane uvoza ukrajinskog žita posle sredine septembra.

Prethodno je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Robert Telus rekao da će se Poljska, Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija obratiti Evropskoj komisiji sa zahtevom da produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, koja ističe 15. septembra, do kraja godine.

Početkom septembra agencija Blumberg je saopštila da će Kijev na arbitražnoj komisiji osporiti svaku zabranu izvoza žita iz Ukrajine u zemlje EU.

9 COMMENTS

  1. То бравоооо
    То је добро твоји спонзори морају купити жито од вас ,
    То ће сељачки дио ЕУ да дочека тако добро да ће владе да падају због тога.
    Браво , глимиш док можеш …

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Drazo – ti ne glumis. S obzirom na tvoj IQ – predlazem da budes ministar u vladi naseg najveceg srpskog sina- Mileta. I posle i pre MIleta bio je Draza. Ti ces znati da sacuvas lik i delo naseg velikog Mileta. Heroja RS-a.

  3. Ukraina moze samo da preti , ako im Poljaci udju uzece im pola ukraine
    Sto se tice hrane iz ukraine Poljska se pita.

  4. A ti Mile i nemas nesto sto se zove IQ. Predlazem da se vise ne bavis pisanjem komentara jer Tones sve dublje.

  5. Ako on misli da je zapadu stalo do Ukrajine i ukrajinskog naroda onda je on stvarno luđi nego što izgleda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here