Tanjug

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da ta zemlja želi da se evropske integracije Srbije ubrzaju i da francuska Agencija za razvoj želi da pomogne Srbiji na tom putu.

U izjavi novinarima na prijemu u francuskoj ambasadi povodom nacionalnog praznika Francuske 14. jula, Košar je rekao da “razume želju Srbije za nezavisnošću”, ali je dodao da se članstvom u EU “još bolje može odbraniti svoj identitet i nezavinost”.

On je rekao da razume istorijske veze koje imaju ruski i srpski narod, i da ruski i francuski narod imaju slične veze, ali da bi želeli Srbiju koja je solidarna sa EU po pitanju onog što se dešava na evropskom kontinentu.

– Želimo da Srbija bude racionlna prema onome što radi ruski režim, koji srlja u propast – rekao je Košar.

On je naglasio da ove godine proslava francuskog nacionalnog dana dolazi u znaku bratstva sa srpskim narodom iz ranijeg perioda i da je to bratstvo inspiracija za francusko delovanje u Srbiji.

– Francuske vlasti su se angažovale u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jer stanovništvo koje tamo živi pati – dodao je on.

Na pitanje novinara kakav je stav Francuske po pitanju zahteva predsednika Srbije za održavane sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, Košar je odgovorio da je to legitiman stav Srbije i da će se videti da li će te sednice uopšte biti.

– S naše tačke gledišta, priotitet je dijalog Beograda i Prištine. Dijalog mora da napreduje, a u okviru njega postoji mapa puta – rekao je Košar.

On je, takođe, rekao da Francuska saoseća sa Srbijom zbog tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” i okolini Mladenovca.

Dodao je da se veoma raduje zbog Srbije što je dobila organizaciju EXPO 2027 i podsetio da je na tome Srbiji čestitao i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Košar je istakao da su Francuska preduzeća veoma angažovana u Srbiji i da im je namera da budu na korist Srbiji i njenom stanovništvu, kao i da tu ostanu na duži vremenski period.

Rekao je i da se ambasada sprema za sledeći sajam knjiga u oktobru, na kojem će Francuska biti počasni gost.

Najavio je da će, pored književnosti, posebna pažnja na sajmu biti posvećena sportu zbog predstojećih Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

4 COMMENTS

  1. Pitam se, pitam, ko li to smeta, kad svi tolliko žele Srbiju u EU! Ah, da gadni Rusi i Kinezi, da nema njih, živoi bi nam bio bajka!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here