Zemlja ušla u novu geološku eru?

0

Zbog zagađenja životne sredine, neočekivano velikog rasta stanovništva, eksploatacije prirodnih resursa i potrošnje velikog dela fosilnih goriva, čovek je izvršio takve promene na Zemlji koje će se osećati tokom više miliona godina.

 

Ovu teoriju iznela je grupa naučnika, među kojima su klimatolog Vil Stefen i atmosferski hemičar i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Pol Krucen.

Štete koje je uzrokovao čovek dovešće, po njima, do šestog masovnog uništenja u istoriji Zemlje. To će izazvati nestanak miliona biljnih i životinjskih vrsta.

 

Od početka industrijske ere u 19 veku mnoge životinjske vrste već su nestale sa planete, među kojima su tigar sa Balija, zlatna krastača, veliki pingvin i kineski delfin.

 

Nova era, nazvana antropocen, od starogrčke reči anthropos, koja znači ljudsko biće, prva je koju je odredila neka živa vrsta. Naučnici rade na sakupljanju dokaza kako bi naziv nove epohe bio ozvaničen i kako bi joj epoha holocen ustupila mesto, prenosi Tanjug.

 

Naučnici će uzeti u obzir sve promene na planeti nastale zbog ljudske delatnosti, njen uticaj na biodiverzitet i posledice zagađenja životne sredine i eskploatacije minerala.

 

Svoja istraživanja predstaviće za tri godine na Međunarodnoj uniji geoloških nauka koja će odlučiti da li je Zemlja zaista ušla u novu geološku eru, objavljeno je u američkom časopisu "Environmental Science & Technology".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here