I životinje imaju svoj način kako biraju svoj “partnera”. Postoje određeni kriterijumi koje mužjak treba da zadovolji da bi bio izabran. Ženka, takođe ima svoje metode kojim bira budućeg oca svoje dece.

Naime, sve počinje kada ženka s drveta odlomi grančicu, uzme je u kljun, podigne se na veliku visinu i počinje da kruži s grančicom u kljunu. Zatim ponovo baca granu dole, dok  je mužjak ponovno ne uhvati i donosi joj, a ona opet baca… To se ponavlja mnogo puta. Ako orao ulovi svaki put granu, ženka ga bira kao potencijalnog.

Kad se oko ženke okupe orlovi ona baci granu i gleda. Orao kupi tu granu u vazduhu pre nego što padne na zemlju, a zatim je nežno predaje ženki iz kljuna u kljun. Orlica uzima granu i ponovno je baca, mužjak je ponovo uhvati i donosi do nje, a ona je opet baca.

Zatim odlaze na visoku liticu, prave gnezdo od jakog pruća koje treba da bude čvrsto i tvrdo. Zatim kljunom iz sopstvenog tela trgaju perje i paperje kako bi gnezdo učili mekim i toplim. U takvom mekom i toplom gnezdu orlica polaže jaja, iz kojih će kasnije da se izlegu orlići.

Kad se pojave orlići, roditelji ih pokrivaju svojim telima sve dok ne ojačaju. Krilima ih zaklanjaju od kiše i jakog sunca, donose im vodu i hranu. Orlići rastu, počinje da im raste perje, krila i rep.

Tata orao seda na kraj gnezda i počinje udarati krilima po njemu: maše, udara i trese, kako bi izbacio svo perje i paperje, tako da ostane samo kruto gnezdo od pruća, kakvo je i bilo na samom početku.

Orlići sede u tom rastresenom gnezdu, gde im je neudobno potpuno nesvesni situacije u kojoj se nalaze. Sve je bilo tako lepo, mekano, roditelji brižni i nežni,međutim ako budu hteli da jedu moraće da izađu iz gnezda.

Orlići počinju da prave pokrete koje nikada ranije nisu i počinju da lete i izlaze iz gnezda.​​

Tata orao strmoglavo leti nadole i hvata svojim leđima orlića pre nego što se razbije o liticu. Donosi ih do gnezda. I opet: orlići padaju, a otac ih hvata.

Nije ni čudno što ženka bira mužjaka bacajući grančicu. Ona ne želi da joj deca poginu. Birajući nemarnog oca, ona ne može da računa na potomstvo i sigurnog oca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here