Youtube/Kurir
Žika Jelić

Legendarna YU grupa nedavno je imala spektakularan koncert u Frankfurtu, i oduševila brojne poštovaoce čuvenih rokera. Svega nekoliko dana po dolasku iz Nemačke, održana je domaća premijera dokumentarnog filma “YU grupa – Trenutak sna” reditelja Darka Lungulova.

Njihov album prvenac “YU grupa” ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji diskografije ovih prostora. Pola veka nakon objave kultnog albuma, objavljeno je i bogato opremljeno vinilno reizdanje kultne ploče, sa ekskluzivnim fotografijama, tekstovima i remasterizovanim snimcima na 180-gramskom vinilu.

Žiku Jelića, hodajuću legendu rok muzike, češto možete sresti na Zemunskom keju. Šeta, ili vozi bicikl. Na reci provodi dosta vremena. Peca, kada nije na motoru, ili na bini. Čovek bi rekao pa, to nije baš tipično za nekoga ko je u rokenrolu pola veka.

Rođen je 7. decembra 1942. u Šumaricama kraj Kraljeva, u sred Drugog svetskog rata, ali je ceo njegov život vezan za Zemun. Odrastanje, školovanje, prve ljubavi, koncerti… S roditeljima se odselio iz Kraljeva kad je mlađi brat Dragi imao nekoliko meseci. Škola ga, kaže, nikad nije zanimala. Davnih ’56, ’57. polako počinje da prodire muzika sa Zapada, američka zabavna ili popularna muzika. Žika je slušao Elvisa Prislija, Litl Ričarda, Fets Domina. Iz ljubavi je počeo da se bavi muzikom i, kako kaže, nikad nije razmišljao o tome koliko će to da traje.

– Nisam mogao da pretpostavim da ćemo ono što smo iz svog zadovoljstva stvarali svih ovih godina uz toliko emocija i na ovakav način razmenjivati s ljudima različitih generacija, priča on.

Žika i njegov brat Dragi Jelić jedanako su zaslužni za nastanak i razvoj YU grupe, a skoro tri decenije sa njima stvara i njihov bratanac Petar, sin trećeg brata Radeta, koji se tokom 1960-ih, takođe bavio muzikom.

– Otac je hteo prvo mene da okrene na neku drugu stranu, pa mu nije uspelo, a najviše mu je bilo krivo što se i najmlađe dete zarazilo muzikom – seća se Žika Jelić.

Nastanku benda prethodili su Džentlmeni, koji su bili veoma popularna beogradska grupa. Nastupali su i pred Titom za njegov rođendan. Preživeo je Žika razne stvari i nekoliko puta gledao smrti u oči. Čak i požar kombija sa opremom. Struja ga je na bini udarala dva puta: u “Crnoj mački”, na početku karijere, i 2014. u Foči. Nekoliko puta mogao je da nastrada u saobraćaju, a ništa nije bilo njegovom krivicom.

U braku je bio 15 godina. Ima dve ćerke, Anu i Tamaru, koje su mu podarile dve unuke. Živi opušteno i ne prilagođava se nikom. Kad god da legne, budi se prirodno, najkasnije do devet sati. Doručak, kafa i televizija. Vrlo je, kaže, ozbiljno shvatao život, a nekad je bio nemoćan da nešto promeni.

– Moja izreka je, samo opušteno i treba živeti svoj život kako želiš. Ne može uvek baš idealno, pa moraš da se prilagodiš, kaže Žika Jelić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here