pixabay.com

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je novi izveštaj u kome se navodi da je broj zaraženih koronavirusom u EU/EEA i dalje u porastu, a u jednom od ranijih izveštaja upozorili su da nam ove zime, pored kovida, prete još dva virusa – RSV i grip.

Zbog toga je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pozvao građane da se vakcinišu kako bi se zaštitili od sezonskih virusa. Svi stariji od šest meseci treba da dobiju vakcinu protiv gripa i kovida, a trudnice i odrasle starije od 60 godina treba da se vakcinišu protiv RSV.

Za sve ove viruse, oktobar je najbolje vreme za vakcinaciju kako bi se sprečila infekcija, piše WebMD.

Da biste na vreme prepoznali da li ste zaraženi nekim od navedenih virusa, važno je da znate kako da razlikujete simptome gripa, RSV i kovida.

Grip

Simptomi gripa se obično javljaju iznenada, a najčešći su:

– groznica

– bolovi u telu

– jeza

– umor

– nelagodnost u grudima

– kašalj, koji je obično suv

– glavobolja

Dijareja se može javiti i kod pacijenata sa gripom, iako je to simptom koji se češće javlja kod dece nego kod odraslih. Može doći i do promene ukusa i mirisa, ali se ovaj simptom u mnogo većoj meri javlja kod pacijenata sa kovidom.

Otežano disanje, jak bol u mišićima ili grudima i sve veća temperatura ili kašalj neki su od mogućih znakova teške infekcije gripa koja može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

Kovid

Ljudi zaraženi koronavirusom mogu imati različite simptome, a gubitak ukusa i mirisa je jedan od najčešćih. Pored toga, kovid može izazvati simptome kao što su:

– dijareja

– mučnina

– povraćanje

Sa pojavom novih varijanti kovida, simptomi se takođe mogu promeniti. Simptomi teških komplikacija izazvanih kovidom mogu uključivati:

– teškoće sa disanjem

– stalan bol ili pritisak u grudima

– promene u boji kože, usana ili noktiju

Bebama i deci svih uzrasta može biti potrebna hitna pomoć ako imaju temperaturu od 40 stepeni Celzijusa ili ako zbog simptoma ne dobijaju dovoljno hrane ili vode.

RSV

Simptomi RSV su obično blagi, ali vremenom mogu postati ozbiljniji kod ranjivih ljudi, kao što su mala deca ili starije osobe.

Simptomi se obično javljaju u fazama, razvijajući se postepeno tokom perioda od nekoliko nedelja. Simptomi RSV su obično slični običnoj prehladi i uključuju:

– curenje iz nosa

– kašalj

– kijavica

– smanjen apetit

Kod beba, simptomi mogu uključivati:

– razdražljivost

– niži nivoi energije

– teškoće sa disanjem

U ozbiljnijim slučajevima, RSV infekcije mogu dovesti do bronhiolitisa ili upale pluća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here