J. Gajeskov
Viktor Borković

VIKTOR

Borković je aktivno uključen u mnogobrojne društveno-sportske aktvnosti tog rudarskog gradića, a njegova kuća je prepuna predmeta domaće radinosti iz Srbije, srpskim pićima, slikama…

Kako kaže Viktor, najdraži mu je poster koji krasi jednu od soba, a na kojem je slika našeg teniskog asa Novaka Đokovića, na koga je Viktor ponosan i o kome u superlativu govori komšijama i prijateljima.

Termalni bazen u Lajtning Ridžu privlači turiste iz cele Australije

Viktor Borković je godinama vredan član uprave golf kluba u Lajtining Ridžu, u čijem osnivanju je učestvovao davne 1972. godine.

Kao veliki sportski zaljubljenik, naš zemljak ima obilje fotografija sa raznih turnira, a kao najdražu ističe jednu na kojoj se fotografisao s legendarnim australijskim fudbalerima Džonijem Vorenom, Atilom Abonjijem i ostalim reprezentativcima Sokerusa, koji su tada, pre 40 i kusur godina, odigrali prijateljsku utakmicu u ovom gradu.

Iako je prevalio 82. godinu života, Borković je i dalje aktivan ne samo pri klubu koji voli, već učestvuje i u raznim humanitarnim akcijama u svom gradu.

Golf-klub u Lajtning Ridžu osnovan 1972.

Još jedan interesantan podatak vezan je za ovog našeg uglednog zemljaka. Ranijih godina za njega nije bio problem da autom prevali na stotine kilometara od Lajtning Ridža na severo-zapadu NSW do Sidneja, samo kako bi prisustvovao važnim verskim i srpskim nacionalnim praznicima.

Ne tako davno, pre samo tri godine, prešao je u danu stotine kilometara da bi prisustvovao slavi Svete Trojice srpskog društva “Sloga – Pacifik” u sidnejskom predgrađu Botani.

Ako vas put nanese u Lajtning Ridž, potražite Viktora, koga svi meštani znaju. Od njega ćete najbolje saznati istoriju ovog u svetu poznatog rudarskog mesta kopača opala, termalne banje i tamošnje srpske zajednice.

Crkva Svetog Đorđa

Srpska crkva u gradiću od 2.000 duša

Gradić Lajtning Ridž osnovan je 1922, nedaleko od granice NSW prema Kvinslendu. U njegovoj okolini nalaze se bogata nalazišta crnog opala i drugih vrsta ovog vrednog mineraloida. Broj stanovnika u Lajtning Ridžu stalno varira zbog čestih dolazaka i odlazaka rudara na privremenom radu.
Prema poslednjem popisu, gradić broji tek nešto više od 2.200 žitelja, među kojima ima i Srba, pošto su naši ljudi decenijama radili u lokalnim rudnicima. Zahvaljujući njima podignuta je i Crkva svetog Đorđa u ovom mestu, koje se nalazi na 720 kilometara severozapadno od Sidneja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here