Youtube/light2tube
Slava junacima: Spomen-kompleks u Tekerišu

Kod spomen-obeležja Cerskim junacima u Tekerišu kod Loznice juče je obeležena 108. godišnjica slavne Cerske bitke. Državnu ceremoniju obeležavanja prve velike pobede srpske vojske u Velikom ratu predvodila je Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, ambasada i brojnih udruženja i građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

– Na veliki praznik Preobraženje, završena je Cerska bitka, junačka pobeda srpske vojske, prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, pobeda malih i ponositih nad većim i brojnijim – napisao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.

Kako je naveo ministar, to je jedan od dana kada se ponosimo slavom ovenčanim bitkama i velikim imenima srpske istorije, ali i glasno pamtimo i sećamo se velikih pobeda naše vojske i svakog imena naših besmrtnih junaka palih za otadžbinu.

– Nikada nećemo zaboraviti i svaki put kada začujemo prve taktove velikog “Marša na Drinu”, kompozicije od koje se svakom Srbinu srce ispuni ponosom i srećom, sećaćemo se naših junaka i heroja koji su život dali za otadžbinu, ne žaleći i ne okrećući se, u amanet nam ostavljajući uspomenu na večnu borbu za Srbiju i zadatak da se za nju borimo. Vaša dela su besmrtna! Slava junacima! – napisao je Stefanović.

Cerska bitka vođena je od 12. do 24. avgusta 1914. godine, a u istoriografiji se pominje i kao Jadarska bitka, jer su glavne vojne operacije vođene u slivu reke Jadar.