pixabay.com

Vino je oduvek bilo deo života mnogih ljudi, naročito gurmana. Od stručnjaka proglašena najzdravijom ishranom na svetu, mediteranska ishrana, u sebi sadrži i vino, koje se smatra korisnim za zdravlje srca.

Pa ipak, konzumiranje alkohola bilo koje vrste, uključujući vino, može da ima neke negativne efekte na zdravlje zbog načina na koje telo reaguje na njegova hemijska svojstva.

Alkoholna pića sadrže etanol, organsko hemijsko jedinjenje koje nastaje fermentacijom šećera. On se smatra psihoaktivnom drogom, jer prouzrokuje promene raspoloženja, svesti, kognicije i ponašanja.

Znakova upozorenja na koje treba pripaziti kako ne bi došlo do negativnih posledica konzumiranja vina na telo i psihu ima nekoliko:

Teško dišete

Prema “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, vino se smatra značajnim okidačem za astmu. Jedna studija je zaključila da je 33 odsto učesnika doživelo astmu izazvanu alkoholom, a vino je bilo najčešći okidač, sa simptomima u rasponu od blagih do umerenih.

Iako je potrebno još istraživanja, stručnjaci nagađaju da bi astma izazvana vinom mogla da bude podstaknuta sulfitima koji se obično koriste kao konzervans.

Studija takođe napominje da salicilati, hemijski markeri grožđa i vina, takođe mogu da imaju ulogu u problemima povezanim sa alergijama.

Patite od glavobolje

“Harvard Health” objašnjava da neki konzumenti imaju manjak enzima koji razgrađuje histamin u tankom crevu. Histamin je jedinjenje koje se nalazi u kožici grožđa i više je zastupljen u crvenom vinu nego u belom.

Konzumiranje alkohola može da inhibira taj enzim, što može da prouzrokuje povećanje nivoa histamina u krvi, širenje krvnih sudova i glavobolje.

Imate vrtoglavicu

Već postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da konzumiranje alkohola, ne samo vina, može da prouzrokuje vrtoglavicu, naročito ako ste popili previše.

Crvenilo lica

Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam (NIAA) kaže da se crvenilo lica pojavljuje zbog intolerancije na alkohol, zbog koje ljudi manje efikasno metabolizuju alkohol.

Crvenilo lica takođe može biti popraćeno mučninom, niskim krvnim pritiskom, pogoršanjem astme i migrenom.

Zavisni ste

Ako često osetite potrebu za konzumiranjem vina, možda je vreme da porazgovarate sa lekarom ili drugim medicinskim stručnjakom o zavisnosti.

Zavisnost od alkohola smatra se hroničnim medicinskim stanjem koje uključuje “jaku žudnju za alkoholom, kontinuirano konzumiranje uprkos ponavljanju problema s pijenjem i nemogućnost kontrole konzumiranja alkohola”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here