Pixabay.com

Kancerozni, maligni tumori, koji počinju u srcu najčešće su sarkomi, vrsta raka koja potiče iz mekih tkiva u telu i izuzetno je redak.

Studija koja je analizirala više od 12.000 obdukcija otkrila je samo sedam slučajeva primarnog srčanog tumora.

“Svake godine se primeti samo jedan slučaj karcinoma srca”, kažu stručnjaci sa klinike Mejo, svetski poznate medicinske institucije.

Iako je još uvek retkost, većina karcinoma koji se nalaze u srcu potiče od drugih mesta u telu.

Karcinom koji počinje u blizini srca, kao što je karcinom pluća, može prerasti i obuhvatiti srce ili sluznicu oko srca. Može doći i do toga da karcinom počne negde drugde u telu i proširi se u srce putem krvotoka.

Karcinom koji može da utiče na srce uključuje karcinom dojke, bubrega, pluća, leukemiju, limfom kao i melanoma. Međutim, on može da utiče na srce i na druge načine.

Retka vrsta karcinoma poznata kao karcinoidni tumor ponekad proizvodi hormone koji mogu da oštete srčani zalistak. Lečenje različitih vrsta karcinoma takođe može da ošteti srce.

Tretmani koji se u te svrhe koriste, a povezani su sa srčanim problemima uključuju nekoliko vrsta lekova za hemoterapiju, određene lekove za ciljanu terapiju, terapiju zračenjem usmerenim na srce i hormonsku terapiju.

Neki problemi sa srcem otkrivaju se tokom lečenja, dok drugi možda neće biti vidljivi još mnogo godina nakon lečenja. U mnogim slučajevima oštećenje srca je reverzibilno, mada neke vrste oštećenja srca mogu biti i trajne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here