Voće nije samo blagodetno za organizam čoveka. Ono ima i simbolično značenje pogotovo kada se oslikava ili daruje.

Jabuka je možda i najpoznatije voće sveta. Interesantno je da je latinska reč za jabuku (malum, malus) ista kao i za reč zlo (malum). Zna se da je drvo znanja u rajskom vrtu tradicionalno prikazano kao stablo jabuke. Kada ga drže u ruci Adam i Eva ono simboliše greh, ali kada Isus i Marija drže jabuku, ona ukazuje na plod spasenja.

Na ostrvu Java voće karambola je simbol duhovnosti. Poznato je i pod imenom zvezda jer ima zvezdasti oblik. Pet tačaka karambola voća po legendama predstavljaju pet poroka. A onaj ko se usudi da jede ovo voće ne pije, ne čini preljubu, ne krade, ne drogira se i ne kocka.

Zmajevo voće ili pitaja je biljka iz porodice kaktusa. Ovo voće je poznato po svojim neobičnim bojama. Prema legendi, pitaja je nastala pre mnogo vekova, kada su zmajevi posle dobijene bitke bljuvali pobedonosnu vatru. Vatra je zahvatala stabla kaktusa i iz njih je iznikla pitaja. Zato se i danas smatra voćem koje je simbol snage i pobede.

Grožđe je inspiracija mnogim umetnicima. Često krasi slike, vaze, činije, mozaike… Ono simboliše bogatstvo ali se povezuje i sa bludom i razvratom. “Krivci” su plemići iz antičkih vremena koji su se opijali u potocima vina napravljenih od ovog voća.

Liči umesto vereničkog prstena

Liči je voće poreklom iz Kine pa ga drugačije zovu azijska trešnja uzgaja se više od 4.000 godina. Podseća na crvenu drvenu kuglicu koja je malo manja od šljive. Da bi mogao da se jede potrebno je prvo da se razbije ličijeva tvrda opna i onda ostaje jestiv beli plod. Nekada su se ličijem u Kini plaćali porezi, a danas se ovo voće poklanja za Novu godinu. Ako na Tajlandu devojka dobije ovo voće na dar, plod predstavlja izjavu ljubavi, a ponekad i ponudu braka.