Pixabay
Ilustracija

Ukoliko primetite da se lučenje tečnosti povećalo i da imate još neke simptome, obavezno posetite izabranog lekara.

Dlanovi mogu otkriti mnogo o stanju vašeg zdravlja.

Vlažnost dlanova može ukazivati na mnogo stanja – od disbalansa hormona do problema sa jetrom.

Hipertireoza

Ako vam se dlanovi znoje kada se ne osećate nervozno, kada vam je vruće ili se osećate loše, to može biti znak hipertireoze.

Hipertireoza je stanje prekomernog stvaranja hormona štitne žlezde, koje je realtivno često u žena između 20-te i 50-te godine života, a u poslednje vreme se sve češće javlja i kod muškaraca.

Najčešće je posledica autoimunog procesa, tokom kojeg telo ne prepoznaje štitnu žledu kao svoju strukturu, pa proizvodi antitela protiv nje, s posledicom njene prekomerne stimulacije. Hipertireozu mogu uzrokovati i jedan ili više hiperaktivnih čvorova u štitnoj žlezdi, a ređe određeni tumori.

Srećom, veoma lako se leči lekovima koji sprečavaju vašu štitnu žlezdu da proizvodi previše hormona.

Ostali simptomi koji se javljaju kod ovog stanja uključuju anksioznost, umor, drhtanje ruku, gubitak kose i česte stolice.

Još alarmantnija promena na dlanu je pojava crvenih ili ljubičastih tragova, koji se takođe mogu pojaviti i na prstima.

Ove mrlje ponekad mogu biti znak endokarditisa, retke i potencijalno fatalne infekcije unutrašnje obloge srca.

Obično je uzrokovano bakterijama koje ulaze u krv i putuju do srca, kaže Britanska fondacija za srce.

Drugi znaci ovog stanja uključuju bolove u zglobovima i mišićima, bol u grudima, simptome slične gripu, noćno znojenje, kratak dah i oticanje stopala, nogu ili stomaka.

Oboljenje jetre

Crvene fleke na rukama mogu biti rani znak upozorenja. One mogu signalizirati bolesti jetre poznatu kao ciroza.

Ciroza jetre je stanje u kome su svi delovi jetre zahvaćeni patološkim promenama. Uzrok ciroze može biti prekomerna upotreba alkohola i tada govorimo o alkoholnoj cirozi.

Unošenjem velikih količina alkohola se stvara velika količina masti što jetri onemogućava da utoli potrebe za kiseonikom. Kao odgovor imunološkog sistema na ovakvo stanje dolazi do upalnog procesa koji uništava ćelije jetre.

Studije pokazuju da skoro četvrtina (23 procenta) onih koji pate od oboljenja jetre imaju fleke na dlanovima. Crvenilo se obično javlja na donjem delu dlana, ali može da se proteže sve do vrhova prstiju, kaže “British Liver Trust”.

Ljudi koji pate od ciroze takođe mogu da dožive gubitak apetita, svrab kože, mučninu, gubitak težine i umor.

Ukoliko vam se pojave neke od pomenutih promena na dlanovima, a praćene su i drugim simptomima, obavezno se javite lekaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here