Zogiani: Na Kosovu o svemu odlučuje američka ambasada

0

"Bez konsultacija američke ambasade ni kosovska vlada, a ni međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt ne donose važne odluke. Važnije je šta kaže američka ambasada od onoga što misli Fejt", rekao je Zogiani bečkom dnevniku "Standard".

 

Bečki list ukazuje da su dve godine po proglašenju nezavisnosti nade kosovskih Albanaca, koje su imali, nestale.
 

Najveće razočaranje, ističe dnevnik, je nejasan stav EU, što je i razlog zašto je misija EU na Kosovu, pre svega, kada je reč o vladavini prava u srpskom severu, "bez zuba".

 

Važnije je šta kaže ambasada SAD nego šta on misli: Piter Fejt

 

Analitičarka "Evropske inicijative za stabilnost" Verena Kraus kritikovala je takav stav misije EU, ocenjujući da su njeni pripadnici "zečevi u viteškim oklopima".

Zogiani je ocenio da na Kosovu važi praktično nekažnjivost političara, iako misija EU brže i snažnije reaguje od UN, ali ni ona nije spremna da se suoči sa pravim teškim pitanjima.

 

"Standard" ukazuje da međunarodne institucije delimično rade jedne protiv drugih.

 

"Fejtova inicijativa za sever Kosova nije podržana od svih u Euleksu. Mi se protiv toga borimo nogama i rukama", rekao je jedan neimenovani pripadnik Euleksa bečkom listu.

 

Bečki dnevnik "Prese" ocenjuje da osamostaljenje siromašnog Kosova do sada nije bila uspešna priča.List je istakao da od proglašenja nezavisnosti izostaju investitori, i da je za to kriv stav Beograda, koji blokira tranzit na nova izvozna tržišta.Bečki dnevnik ocenjuje Srbija za svoju borbu očekuje dodatnu pravnu municiju od Međunarodnog suda pravde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here