Youtube/accentusmusic
Zubin Mehta

Ovacijama i gromoglasnim aplauzom ispratila je publika u Kolarcu legendarnog dirigenta Zubina Mehtu nakon gala koncerta Beogradske filharmonije povodom stogodišnjice orkestra. Tokom boravka u prestonici, on se sastao i s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

– Moje prijateljstvo s vašim glavnim gradom i Filharmonijom, kojima se uvek vraćam, odavno prevazilazi okvire muzike – naglasio je Mehta i dodao da je koristio svaku priliku da podseti da je Filharmonija, kao jedan od najboljih evropskih orkestara, odavno zaslužila novu koncertnu dvoranu koja bi postala i jedan od simbola Beograda.

Jedan od najpoznatijih svetskih dirigenata poslednjih nekoliko decenija sarađivao je sa svim najznačajnijim orkestrima na svetu, sa izvanrednim solistima i operskim zvezdama. Uprkos velikom uspehu, širom sveta poznati Indijac sačuvao je nemiran duh. On je lutalica između svetova, poznat po svom angažmanu u Izraelu, ali i po muzičkoj otvorenosti, od koncerata na otvorenom do opere.

Rođen je 29. aprila 1936. u porodici Parsi u Bombaju, sada Mumbaiju, u Indiji. Njegov otac Mehli Mehta je bio samouki violinista koji je osnovao i dirigovao Bombajskim simfonijskim orkestrom, a kasnije i Američkom omladinskom simfonijom. Mehta je završio školu “Mari Mari” u Mumbaiju i nastavio da studira medicinu na koledžu “Sveti Havijer”, na nagovor majke, jer je želela da se on bavi više cenjenom profesijom od muzike. Nakon dve godine studija, sa svojih 18, odustaje od školovanja i seli se u Beč, kako bi mu na Državnoj muzičkoj akademiji, učitelj bio Hans Svarovski. Uvek, kako kaže, pokušava da izgradi mostove preko muzike. Njegova kuća je bila puna muzike, od jutra do mraka. Pre svega zbog oca koji je vežbao violinu, bio predavač, svirao u gudačkom kvartetu, tako da je dom u kome je živeo uvek bio pun njegove muzike, učenika i saradnika iz gudačkog kvarteta.

– Imati usred Indije priliku da po ceo dan slušate Betovenove i Mocartove gudačke kvartete bilo je izuzetno i veoma neobično – seća se Mehta koji je išao u katoličku, jezuitsku školu.

Bio je muzički direktor Montrealskog simfonijskog orkestra od 1961. do 1967. i Filharmonijskog orkestra iz Los Anđelesa od 1962. do 1978, i tako najmlađi muzički direktor ikada u nekom većem severnoameričkom orkestru. Postavljen je za muzičkog savetnika Izraelske filharmonije, a 1981. postao je doživotni muzički direktor. U brojnim orkestrima širom sveta pripale su mu titule počasnog dirigenta. U ranoj karijeri dobio je pohvale zbog dinamičnih interpretacija velike simfonijske muzike Antona Braknera, Riharda Štrausa, Gustava Malera i Franca Šmidta. Njegovo dirigovanje je poznato po tome što je vatreno, vedro i snažno.

Bio je oženjen sa kanadskom sopranistkinjom Karmen Laski s kojom ima sina Mervona i ćerku Zarinu. Razveli su se 1964, a dve godine nakon razvoda, Karmen se udala za Mehtinog brata Zarina Mehtu. U drugi brak je ušao sa Nensi Kovak, bivšom američkom glumicom. Iako je stalni stanovnik Amerike, zadržao je svoje indijsko državljanstvo.