EPA/Malton Dibra
Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani

Zvaničnici Evropske unije (EU) potvrdili su da su se sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, usaglasile sa deklaracijom koja je usvojena u Tirani.

U usvojenoj deklaraciji stoji eksplicitno da EU “pozdravlja činjenicu da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa gore spomenutim tačkama”, navodi Radio slobodna Evropa (RSE).

Mediji su ranije javili da je Vučić, koji je učestvovao samitu u Tirani, naglasio da se njegova zemlja nije usaglasila sa tekstom Tiranske deklaracije.

Deklaraciju su usvojili evropski lideri, na samitu “EU-Zapadni Balkan” koji je održan u albanskom glavnom gradu, Tirani. U usvojenoj deklaraciji se ističe se neophodnost da svi učesnici dele “zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti”.

U vezi sa tim, pozivaju se partneri regiona da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu sa tim, uključujući restriktivne mere EU.

“Pohvaljujemo one partnere sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu, tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabrujemo one koji to nisu učinili da slede njihov primer”, navodi se u deklaraciji.

Vučić je izjavio da je razgovor u Tirani bio “nikad otvoreniji i iskreniji2 i da je dobro što je bio tamo, pa je i priznao da je napravio grešku kad je rekao da neće ići.

Što se tiče sankcija Rusiji, rekao je da je govorio ono što govori “i našem narodu”.

– Rekao sam – Rusija je uvela sankcije protiv Srbije 1992. godine, a Srbija nije – to je pitanje poštovanja prema nama, kroz šta smo prošli devet godina trpeći sankcije – videli smo da ne donose ništa dobro ni građanima i da nije prirodno da mi budemo ti koji ćemo u toj politici da učestvujemo – naveo je Vučić.

Na pitanje da li je stao iz deklaracije, rekao je da ne može ni da sedi ni da stoji iza nečeg što nije pisao.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here