pixabay.com

Uporan kašalj nervira, jer ne možete normalno da govorite, dišete, a smeta i u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Postoji jedan neverovatan način da ga ublažite – pomoću fena za kosu.

Kako koristiti fen za kosu?

Uključite fen i usmerite topli vazduh ka grudima, držite ga tako da duva minut, dva. Zatim fen usmerite ka gornjem delu leđa, pa ka nosu. Držite da duva minut, dva. Cilj je zagrejati delove tela zahvaćene prehladom i iritirane kašljem i poboljšati cirkulaciju krvi koja je možda bila ugrožena zbog kašlja, piše “Times of India”.

Možda će vam biti neprijatno da držite fen uperen u grudi ili nos, jer se može javiti peckanje kože i bol usled toplog vazduha. Ukoliko se to desi, isključite fen, pa kasnije pokušajte opet.

Zašto baš fen za kosu?

Virus koji je odgovoran za trećinu svih prehlada, živi na nižim temperaturama, najefikasnije se razmnožava u nosu i grlu. Fen za kosu toplim vazduhom podiže temperaturu u gornjim disajnim putevima, što sprečava njegovo razmnožavanje. Izlaganje nosa i grla temperaturama većim od 40 stepeni moglo bi da ubije virus koji izaziva prehladu. Zagrevanje i sušenje disajnih kanala fenom može da ublaži bol i pritisak usled prehlade i kašlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here