Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 28.03.2011.
10:19 >> 14:01h
Vestionline A

Pobunjenici zauzeli Gadafijev rodni grad?

Portparol libijskih pobunjenika Šamsidin Abdulmolah rekao je da su preuzeli kontrolu nad Sirtom, rodnim gradom Moamera Gadafija. Snage lojalne Gadafiju saopštile su da su zaustavile na izlazu iz grada Ben Džavad pobunjenike koji su krenuli ka Sirti.

Ben Džavad, koji su pobunjenici zauzeli u nedelju, udaljen je 140
kilometara od rodnog Gadafijevog grada, Sirta. Grad je tokom noći bio i meta napada iz vazduha koalicionih snaga.

"Potvrđeno je da je Sirta pala u ruke prodemokratskih snaga", rekao je Abdulmolah, dodajući da pobunjenici nisu naišli na veći otpor Gadafijevih snaga.

Očigledno da na udaru nisu samo vojne mete, već i civili

Novi udari usledili su pošto je NATO preuzeo punu komandu nad celom operacijom u Libiji, pokrenutu radi sprovođenja rezolucije UN za zaštitu civila. Novinari stranih medija iz Sirte javili su da se tokom noći u tom gradu čulo nekoliko eksplozija, a potom i preleti aviona.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su tri mlada Libijca ubijena u udaru iz vazduha u luci nedaleko od Sirte. Dopisnik agencije Rojters iz Sirte javio je da su se tokom noći u gradu čule četiri eksplozije. Prema njegovim rečima, konvoj od dvadesetak vojnih vozila, uključujući i protivvazdušne topove na kamionima, napustio je Sirtu i kreće se ka zapadu u pravcu Tripolija uz više desetina civilnih automobila.

Analitičari navode da napredovanje pobunjeničkih snaga duž libijske obale na Sredozemlju ukazuje na to udari iz vazduha zapadne koalicije preokreće situaciju u korist, kako tvrde strani mediji, slabo naoružanih i nekoordinisanih pobunjeničkih snaga.

Pobunjenici su vratili kontrolu nad glavnim naftnim terminalima na istoku Libije - Es Sider, Ras Lanuf, Brega, Zuteina i Tobruk, dok sve ukazuje na to da se Gadafijeve snage utvrđuju na zapadu te severnoafričke zemlje.

Gadafijeve snage bombardovale Misratu

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija bombardovale su danas zapadni grad Misratu, a državna agencija je izvestila da je nekoliko ljudi poginulo u vazdušnim napadima zapadnih koalicionih snaga na južni grad Saba.

Pored toga, Al Džazira je javila da su pobunjenici, koji se kreću ka zapadu iz svojih istočnih uporišta ohrabreni napadima koalicije, sada preuzeli kontrolu nad istočnim gradom Navfalija i da napreduju ka Gadafijevom rodnom gradu Sirtu, udaljenom oko 120 kilometara.


Libijska državna agencija Džana javila je da se dogodilo "krstaško, kolonijalno bombardovanje na čijoj su meti bile naseljene oblasti grada Saba jutros u zoru", da je uništeno nekoliko kuća, a da izvori iz ministarstva zdravlja kažu da među civilima ima nekoliko poginulih.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 11:04
Neda se Gadafi lako,tvrd je on orah!
Ponedeljak 28.03.2011. 11:29
ovo su svakako lažne informacije, došle od nato propagande. Ali sve u svemu, se jedne strane zamjeram Gadafiju što nije obranu svoje zemlje ipak bolje organizirao. On je mogao i trebao znati da će s vremenom doći red na njegovu zemlju i da će je napasti. Već je bila napadana. Trebao je puno, puno više novaca ulagati u naoružanje, obuku armije, ali i razvoj propagande. Osim toga, trebao je maksimalno paziti (špijunažom, hapšenjima) da ne dođe do te 'pobune', nego da ih sasječe u korijenu. Sada je kasno za sve to.
Ponedeljak 28.03.2011. 11:42
Tako je bilo i u početku, razvukao im Gadafi front od Bengazija na zapad. Radi se o hordi tribala na pik ap vozilima sa naoružanjem koje su im stavili na raspolaganje korumpirani oficiri. Sada je svima jasno da nema govora o "zaštiti civilnog stanovništva" nego otimačini nafte. Posle bombardovanja tribali upadaju među civile u naseljenim mestima, ali im se narod nije pridružio. Još ako krene kontraofanziva, onda će NATO pešadija morati da gine umesto bande.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online