Z. Mirković

U Austriji je uvođenje pravila “2G”, prema kojem samo vakcinisani i izlečeni od Covid-19 mogu da uđu u ugostiteljske, hotelske, kulturne i zabavne objekte, kao i pretnja zaključavanjem za nevakcinisane, pospešilo vakcinaciju protiv koronavirusa.

Ispred centara za vakcinaciju, boksova za vakcinaciju, ali i autobusa za vakcinaciju širom zemlje mogu se videti redovi, što je do pre nedelju dana bilo retko. Ti redovi nisu predugi, ali pokazuju da je povećano interesovanje.

Pre svega vakcinišu se ljudi koji su već primili vakcinu, odnosno dolaze na treću buster dozu. Međutim, trećinu trenutnih vakcinacija čine prve doze, koje primaju do skoro neodlučni.

Antivakseri i dalje vode kampanju protiv vakcinacije i šire lažne informacije. Tako je pokret antivaksera “Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG), koji je na prošlim izborima u austrijskoj pokrajini Gornja Austrija prešao cenzus, širio društvenim mrežama priču da bolnice u toj pokrajini odbijaju da operišu nevakcinisane.

Na to su reagovale bolnice i saopštile javnosti da se radi o lažnoj vesti, koja nema nikakve veze sa realnošću.

Takođe, borbu protiv vakcina vodi i lider Slobodarske partije Austrije (FPO), treće političke snage u zemlji, Herbert Kikl koji je za iduću sredu zakazao protest u Beču.

Inače, on je u javnost izašao i sa izjavom da jedan veterinarski lek deluje protiv koronavirusa, što je naišlo na kritiku pre svega lekara koji su postavili pitanje da li političari imaju pravo da izgovore bilo šta bez ikakvih posledica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here