pixabay.com

Kardiovaskularne bolesti su i dalje na prvom mestu po broju umrlih, pa je vredno razmisliti o njihovoj prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi i mladi. Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju milioni ljudi je zgrušavanje krvi.

Razloga za to može biti mnogo, od neuhranjenosti do ozbiljnih hroničnih bolesti i posledica odloženog koronavirusa. Ove namirnice treba dodati u ishranu kako biste na prirodan način razredili krv i izbegli krvne ugruške.

Voda

Prvo i najvažnije je piti više vode. Zgrušavanje krvotoka je vrlo često povezano upravo sa dehidratacijom organizma. Pokušajte da pijete 2-2,5 litara čiste vode dnevno. Ako pijete puno kafe ili čaja, povećajte količinu vode, pića sa kofeinom doprinose stvaranju nedostatka tečnosti u organizmu.

Đumbir

Jedan od najefikasnijih u održavanju kardiovaskularnog zdravlja je đumbir. Njegov koren sadrži gingerol i polinezasićene masne kiseline u velikim količinama. Đumbir ne samo da pomaže u čišćenju krvnih sudova i razređivanju krvi, već ima i kompleksan jačajući efekat na celo telo.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, salicilatima i moćnim prirodnim antioksidansom likopenom. Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, razređuju krv i sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola u krvnim sudovima.

Borovnica

Ova bobica je prava superhrana. Borovnice su skoro na vrhu liste ORAC (Međunarodna klasifikacija za antioksidativnu vrednost hrane). Antioksidansi jačaju telo i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala. A vitamini A, C i biljna jedinjenja sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i razređuju krv.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here