pixabay.com

Iako se među laicima već godinama može čuti kako su ugljeni hidrati praktično beskorisni i kako samo debljaju, to nije nužno tako.

Ugljeni hidrati su hranljive materije koje su telu apsolutno potrebne za funkcionisanje. Dakle, nema potrebe da izbegavamo ugljene hidrate ili da ih potpuno eliminišemo iz ishrane, piše Aktivni.si.

Mada neki ugljeni hidrati zaista debljaju, postoji puno namirnica iz ove grupe koje su izuzetno zdrave, ali i korisne za mršavljenje. Na primer, sledeće ugljene hidrate možete jesti bez griže savesti.

1. Bundeva

Bundeva je izuzetno zahvalna namirnica koja se može konzumirati kao prilog, deo salate, užina, predjelo, glavno jelo i desert! Ona ima prilično nisku kalorijsku vrednost, ali istovremeno ima dosta vlakana koja blagotvorno utiču na varenje i izazivaju duži osećaj sitosti, čime možete sprečiti prekomerni unos druge manje zdrave hrane.

2. Bobičasto voće

Zar postoji neko ko ne voli grožđe, borovnice, ribizle i drugo bobičasto voće? Ono je veoma bogato antioksidansima, a takođe je i niskokalorično. Zbog visokog sadržaja vitamina, bobičasto voće jača imuni sistem, a može čak i da deluje protivupalno.

3. Heljda

Heljda je prava superhrana! Ima nešto više proteina od riže i tjestenina, a takođe ne sadrži gluten, što ga čini pogodnim čak i za ljude koji imaju teškoća da svare ovaj protein. Preporučujemo vam da se za doručak počastite heljdinom kašom, a svoju sljedeću pitu napravite od heljdinih kora.

4. Ovas

Da li i vi nekad nemate ideju šta da pripremite za doručak? Zašto se ne bi počastili ovsenom kašom! Pošto ovas ima puno vlakna, on održava osećaj sitosti i na taj način sprečava prekomernu konzumaciju hrane. Prilikom pripreme pazite da birate ovsene pahuljice bez dodatka šećera, a za dodatnu aromu u žitarice dodajte malo voća ili orašastih plodova.

5. Slatki krompir

Da li i vi uživate u slatkom krompiru? Ako ste dali potvrdan odgovor, imamo dobre vesti za vas. Ova hrana vam, naime, može pomoći da izgubite težinu! Slatki krompir pomaže da se ubrza metabolizam, a kalorijska vrednost mu nije previsoka. Samo pazite da ne preterate s količinom masti tokom pripreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here