Tanjug
Podrška bez uslovljanja: Prijateljski susret Harčenka i Vučića

Rusija i Kina daju punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, rekli su ambasadori Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i Kine Čen Bo u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ruski ambasador je podršku Srbiji na deeskalaciji situacije na KiM dao i tokom posete jedinicama Vojske Srbije u Raški i bazi u Rudnici sa izaslanikom general majorom Aleksandrom Zinčenkom što nagoveštava aktivnu ulogu Rusije u pregovore o KiM.

Kina i Rusija su upravo pokazale da ih nesumnjivo dotiče pitanje KiM i još nešto važnije, neće odustati od odbrane Rezolucije 1244 po svaku cenu, kaže za “Vesti” Stevan Gajić, naučni saradnik Instituta za Evropske studije u Beogradu i profesor po pozivu Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose.

On objašnjava da su obe zemlje stavile do znanja da nikakvi separatni dilovi koji su, možda, u prošlosti postojali više neće moći da prođu, od onih o razgraničenju do separatnih razgovora i dogovora, niti bilo kakve nameštene tenzije ili ne daj bože namešten mini-rat.

– Indikativno je što je predsednik Aleksandar Vučić pomerio sastanke sa ambasadorima ove dve zemlje i to dan pošto se sastao sa ambasadorima Kvinte. Mislim da će se desiti neka vrsta deeskalacije situacije koju treba gledati u svetlu činjenice da se 1. oktobra otvara južni, balkanski tok i gas će preko Srbije poteći u Mađarsku. To je momenat od kog Srbija postaje ključna zemlja na Balkanu i strateški najvažnija na ruti južnog gasovoda Gasproma koji, sa druge strane, zajedno sa severnim tokom 1 i 2, obesmišljava stratešku poziciju Ukrajine kao distributera – kaže Gajić.

Stevan Gajić

Suština je, ukazuje Gajić da su Rusi i Kinezi “stavili nogu u vrata”, odnosno, ušli sa ozbiljnim investicijama u Srbiju.

– To znači da suverenitet u skladu sa Rezolucijom 1244 mora biti garantovan i da obe zemlje pokazuju da su garant te rezolucije, međunarodnog prava i ustavnopravnog poretka Srbije – pojašnjava on uz napomenu da zato ne treba da čude donacije koje je srpska vojska dobila od obe zemlje.

Rusija i Kina su spremne da se uključe u rešavanje problema KiM, onoliko koliko to Beograd dozvoli, ocenio je za “Vesti” politički analitičar Dragomir Anđelković.

– Kina i Rusija pokazuju da su stale iza Beograda, a na nama je da odlučimo šta hoćemo. Time nam pokazuju džentlmenski odnos prema Srbiji, “podržavamo vas, a ne uslovljavamo”, za razliku od jednostranog zapadnog stava – pojašnjava Anđelković odnos dve sile koje Beogradu stavljaju do znanja da može da odluči koliko će da se osloni na njih.

Bocan Harčenko je u razgovoru sa predsednikom Srbije ukazao da je odgovornost za krizu na Prištini, koja krši i ne ispunjava potpisane sporazume. On je istakao da Srbija deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje znake za kompromis. Ambasadorka Kine Čen Bo rekla da Peking po pitanju KiM ostaje dosledan i jasan u podršci Srbiji i da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, da razume i podržava njene legitimne zahteve, uključujući i zaštitu bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na KiM. Čen Bo je istakla i da jednostrana akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona.

Džentlmenski odnos Moskve i Pekinga; Analitičar Dragomir Anđelković

Briselski pregovori

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je pre početka pregovora Beograda i Prištine imao odvojene sastanke sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Beslimijem. On je putem Tvitera objavio da su na tim sastancima razmotreni načini za rešavanje trenutne krize i da se razgovori nastavljaju u cilju smirivanja tenzija na severu KiM i povratku slobode kretanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here