Pexels

Kad god se ovdašnje porodice okupe za stolom, najčešće u vreme nedeljnog ručka, trpeza ne može da se zamisli bez supe, koju obično prati pečeno meso, ruku podruku sa pomfritom ili pireom od krompira.

U letnjim mesecima kriške lubenice odličan su desert posle ovakvog obroka, mada sladokusci više vole visokokalorične torte i kolače.

Međutim, koliko god ovakva kombinacija zvučala ukusno, ona nikako nije dobra za naš organizam.

Iako su principi pravilnog kombinovanja namirnica poznati odavno, malo ljudi ih se pridržava. Štaviše, mnogim domaćicama sa ovih prostora zvuči potpuno neverovatno da sočnu šniclu nikako ne treba upariti sa isto tako ukusnim krompirima.

Umesto njih, treba poslužiti kuvano povrće, a izbegavati hleb.

Predstavljamo vam 6 zlatnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da olakšate posao svojim organima za varenje, izgubite poneki kilogram i najvažnije – sačuvate svoje zdravlje.

Zlatna pravila za kombinovanje namirnica

1. Proteini i skrob: Ne, nikako!

Hranu bogatu proteinima, kao što su meso, riba ili jaja, nikako ne treba jesti zajedno sa namirnicama koje obiluju skrobom, a predvode ih hleb, pirinač i krompir.

Proteini i skrob u istom tanjiru najgora su moguća kombinacija za naš digestivni sistem. Kada u organizam unesete skrob, počinje lučenje alkalnog enzima ptialina, koji olakšava njegovo varenje.

Međutim, kada hrana dospe u stomak, upravo taj enzim otežava varenje proteina. To znači da ćete krompir ili pirinač svariti lako, ali da će meso, riba ili jaja praktično početi da trunu u digestivnom traktu, dok bakterije napadaju nesvarene ostatke.

Kao rezultat ovog procesa javljaju se gasovi, a toksične materije izlučuju se u krvotok.

2. Skrob i kisela hrana: Zaboravite!

Kada se skrob kombinuje sa kiselinom, lučenje ptialina je znatno otežano. To znači da ovog alkalnog enzima koji olakšava varenje skroba nema u stomaku kada hrana stigne tamo.

Pomorandže, limun i drugo kiselo voće nikako ne bi trebalo kombinovati sa žitaricama ili krompirom. Dakle, ukoliko jedete žitarice za doručak, obrok nemojte upotpuniti sokom od pomorandže, a pirinču nemojte dodavati sirće, čak ni kada ga koristite u salati.

3. Kiseline i proteini: Ne tako dobar izbor

Mada je za pravilno varenje proteina neophodno prisustvo kiselina u stomaku, nemojte ih mešati sa kiselom hranom. Naime, ako meso ili ribu pomešate sa kiselim namirnicama, sprečavate svoj sistem organa za varenje da luči kiseline koje vam pomažu da svarite proteine.

To znači da bi kiselo voće trebalo izbegavati u kombinaciji sa hranom bogatom proteinima. Dakle, riba i limun koji se najčešće služe “u paketu” nisu tako dobar izbor, kako se možda čini na prvi pogled!

4. Šećer i proteini: Pričekajte sa desertom

Slično kao i masti, šećer sprečava stomak da luči želudačne sokove. Kada se kombinuje sa proteinima, šećer znatno otežava njihovo varenje, a već u želucu se meša sa teško svarljivim ostacima hrane.

Kada takva kombinacija stigne u stomak, oslobađaju se brojni toksini koji se raspoređuju u krvi. Mada se u istom tanjiru retko može naći kombinacija šećera i proteina (jedan od primera je meso sa kuvanim kukuruzom kao prilogom), po organizam je jednako pogubno zaslađivanje kolačima odmah posle obroka.

Naime, slatkiše ne treba unositi u organizam najmanje četiri sata nakon proteinskog obroka.

5. Skrob i šećer: Izbegavajte ovaj spoj

Ne samo da skrob ne treba kombinovati sa kiselom hranom i proteinima, već se ne preporučuje ni da ga mešate sa šećerom (dakle, žitarice u kombinaciji sa bananom nikako nisu dobar izbor).

Kao i u prethodnim slučajevima, šećer sprečava lučenje ptialina, zbog čega je varenje skroba znatno otežano. S druge strane, fermentacija šećera u stomaku podstiče proizvodnju kiselina koje dodatno otežavaju varenje skroba.

6. Mleko: Ne ide ni uz šta

Mleko je najbolje konzumirati sveže, ali ne treba ga kombinovati sa drugim namirnicama. Naime, ova tečnost bogata kalcijumom deluje kao želudačni izolator.

Sprečava želudac da luči supstance neophodne za varenje druge hrane. Dakle, ako ste od onih koji pred spavanje ili za doručak uživaju u keksu i mleku, možda bi trebalo da razmislite još jednom pre nego što sledeći put pomešate ta dva sastojka.

Istraživanja su pokazala da jedino kisela hrana ne bi trebalo da pravi problem ako se unosi sa mlekom i mlečnim proizvodima, ali takav spoj je gotovo nemoguć (osim u slučaju jogurta sa komadićima jagode ili pomorandže).
.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here