pixabay.com

Narodna medicina oduvek se oslanjala na mnogobrojne biljke, jer priroda nam daruje sastojke koji mogu da budu nezamenljivi u borbi za otpornost i oporavak organizma, a to je naročito važno u trenutku kada su prisutni mnogi virusi.

Svi smo već naučili u prethodnih par godina da je ishrana važan deo brige o zdravlju i da se na imunitet organizma može uticati i na prirodan način. Mnoge biljke koje uopšte nisu retke niti egzotične mogu da nam budu saveznici i pomognu da budemo otporniji i da se lakše oporavimo od prehlade ili nekog virusa.

Žalfija

Žalfija je član porodice nana i koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje mnogih bolesti, uključujući čireve, upale, reumu itd. Naučnici su utvrdili da ima isceljujuće efekte jer njeno lišće, cvetovi i koren imaju fitohemikalije popur kurkumina i flavonoida, a i da ima antiviralna i antimikrobska svojstva koja mogu uticati i na oporavak od drugih bolesti.

Beli luk

Verovatno svi već znamo koliko je beli luk zdrav i koristan na više načina. On ojačava naš imuni sistem, sprečava prehlade i grip, a istraživanja su pokazala da ima mnoge sastojke koji ih ublažavaju tako što pojačavaju imune funkcije ćelija našeg organizma.

Ehinacea

Ehinacea se nalazi u mnogim prirodnim lekovima, poput suplemenata, čajeva, tinktura i lozengi i koriste se skoro svi njeni delovi. Postoji jedna varijanta koju su Indijanci koristili za lečenje mnogih bolesti, uključujući i viruse, a istraživanja su pokazala da bi ehinacea mogla da pomogne u lečenju respiratornih infekcija i raznih gripova.

Đumbir

Ovo je biljka koja je veoma dugo osnova ajurvedske medicine, a od koje se prave čajevi, lozenge i eliksiri. Može se kupiti svež ili u prahu i dodati i u slatka i u slana jela, pa i u vodu ujutro pre doručka. Jedinjenja koja se nalaze u njemu sprečavaju replikaciju virusa i mogli bi da ih spreče da uđu u ćelije organizma.

Komorač

Član je porodice šargarepa, a odličan je protiv pojedinih virusa usled količine antioksidanata, kao i antiviralnih svojstava i pojačavanja imuniteta. Konkretno, komorač smanjuje upale i samim tim može da spreči oboljenja koja nastaju nakon upala i na taj način se bori i protiv virusnih infekcija.

Bosiljak

Postoji više varijanti ove biljke i svaka od njih ima mnoga korisna svojstva i deluje na imuni odgovor organizma kada se suočava sa bolestima. A i svi znamo kako njegov miris ima antistresni efekat, tako da bosiljak nije loš ni za ukrašavanje domova.

Ginseng

Još jedna biljka koja je deo tradicionalne medicine, u ovom slučaju kineske, i koja se dugo koristi u lečenju mnogih bolesti. Dokazano je da je efektivan protiv hepatitisa B, norovirusa, koksaki virusa i drugih oboljenja, a trebalo bi sprovesti i dodatna istraživanja o eventualnom korišćenju i protiv drugih oboljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here