O. Đ.
SVEČANO: Ambasadorka Nataša Marić

Po tradiciji svakom novom ambasadoru Srbije ukazuje se počast na ceremoniji oživljavanja večnog plamena pod Trijumfalnom kapijom, na spomeniku Neznanom junaku.

Ove godine, uz zvuke “Marseljeze” i “Bože pravde” u izvođenju vojnog orkestra, ambasadorka Nataša Marić sa suprugom, izaslanik odbrane pukovnik Miroslav Nikolić i šef konzularnog odelenja Ivana Stanković činili su delegaciju koja je položila venac i raspalila večni plamen.

Ovom događaju, na poziv Saveza Srba Francuske (SSF) odazvali su se aktivisti predvođeni predsednikom Đurom Ćetkovićem, potpredsednicima Romeom Miloševićem i Draganom Pajović.

Uz njih su bili Slađana Stanojević, predsednica Svesrpske zajednice Francuske, Bojan Stefanović, čelnik Zajednice KUD-ova, Letica Živković, počasni predsednik KUD-a Mladost, Goran Stojanović, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, Petar Gojković, predsednik Odbora za kulturu i školstvo pri SSF.

S njima su bili i Blaženka Trivunčić i Ljiljana Simić, nastavnice dopunske škole na srpskom jeziku, i pesnikinja Dana Dodić, a našu Crkvu zastupao je arhimandrit Jovan. Celoj ceremoniji ispod Trijumfalne kapije prisustvovalo je još dijasporaca.

Nakon što je oživela večni plamen, ambasadorka se upisala u Zlatnu knjigu Trijumfalne kapije, pozdravila ratne zastave, i rukovala se sa svakim zastavničarom, među kojima su Srbiju predstavljali već legendarni Petar – Pepi Petrović i njegovi pratioci, Stana Bilbija i Slobodan Đekić.

Okupljeni Srbi su zajedničkom fotografijom ovekovečili trenutak u kom su odali počast svim neznanim junacima palim za otadžbinu, mir i slobodu.