Knjige za drugare u otadžbini

0

Prezentacija Srbije: Vojin Mitić u Mekhenriju

Vojin je nedavno pokrenuo i akciju sakupljanja udžbenika i knjiga na engleskom jeziku za svoje kolege, učenike Matematičke gimnazije "Bora Stanković" u Nišu, jedne od najboljih srednjih škola u Srbiji.

 

Akcija je dobro krenula, ali će za njeno potpunu realizaciju biti neophodna i pomoć srpske zajednice ili pojedinaca koji bi omogućili transport knjiga preko okeana i njihovu distribuciju u Srbiji.

Gostovanje za pamćenje

 

Sa porodicom svojih domaćina, Vojin božićne i novogodišnje praznike provodi na Floridi, a namerava da akciju privede kraju odmah po nastavku drugog polugođa. Krajem školske godine ovaj mladić se vraća u Srbiju sa izuzetnim utiscima i zanimljivim američkim iskustvom, ali smo sigurni da će i njegovi domaćini Amerikanci dugo pamtiti Vojina, njegovu dobru volju, bistar um i izuzetnu energiju.

– Volontrski rad je jedna od oblasti koje me zaokupljuju i kojima posvećujem veliku pažnju. I u ovoj školi sam član Kedž Cluba, s njim učestvujem u mnogim dobrovoljnim akcijama, a vikendom sam aktivan u ovdašnjoj Luteranskoj crkvi, čiji je član porodica koja mi je domaćin. Zbog toga mi je pala na pamet ideja da pokrenem akciju prikupljanja knjiga i udžbenika koji bi dobro došli učenicima moje škole u Nišu i bili odličan božićni poklon za sve njih. Već sam prikupio mnogo knjiga, akcija je i dalje u toku, ali je glavni problem način na koji ću ih dopremiti u Srbiji, za to mi je potrebna pomoć – kaže za "Vesti" ovaj nadareni učenik, koji se bavi šahom i tenisom, a završio je i osnovni i napredni kurs u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava.

Sa svojim OK klubom učestvovao je i u interkulturnom programu u Švajcasrskoj i radio u radionicama iz oblasti diskriminacija, građanske hrabrosti, predrasuda. Uspeli smo da Vojina povežemo sa aktivistima Srpske bratske pomoći iz Čikaga, koji su voljni da pomognu oko slanja prikupljenih knjiga.

– Beskrajno sam vam zahvalan zbog tog, jer mislim da je važno da naši učenici dobiju ove kvalitetne knjige koje su, ako ih uopšte i ima u Srbiji, uvek veoma skupe i mnogima nedostupne. U ovoj školi sam u okviru "International Education Week" krajem novembra imao prezentaciju Srbije, koja je naišla na izuzetan odziv. Obratio sam se i nekim organizacijama u Mekhenriju, sa željom da slične prezentacije i njima ponudim. Važno mi je da Srbiju predstavim u što boljem svetlu – kaže Vojin.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 31.12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here