Širenje nacionalističke mržnje u gradovima BiH

0

U jeku priprema za turističku sezonu u Neumu su osvanule ispisane ustaške parole i simboli
 

"Policijskim organima biće naređeno da izvrše privođenje počinilaca, a nakon prikupljanja svih dokaza o ovim događajima, tužilac Tužilaštva BiH doneće odluku o daljim aktivnostima", rekao je danas portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 

U Neumu su ovih dana u jeku priprema za turističku sezonu, ispisane šovinističke poruke na jednom zidu uz morsku obalu. Kako prenosi portal Kliks ispisane su ustaške parole, simboli i fašistički pozdrav "Za dom spremni".

 

Takođe na zidu su ispisane i reči podrške u Hagu osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, ispod čijeg imena piše "Neum" i "HRHB" (Hrvatska republika Herceg Bosna). Uz ove, tu je i poruka kojom se "balije" teraju iz jedinog grada BiH na moru.

 

Ove poruke samo su nastavak sličnih ispada ovih dana, poput paljenja zastava BiH i objekta Patriotske lige u Kiseljaku, paljenja zastava BiH u Mostaru i kod Livna, kao i navijanja za Hrvatsku uz psovanje BiH u Čitluku u zapadnoj Hercegovini.

 

Istovremeno, u Fojnici nedaleko od Kiseljaka napadnuto je nekoliko osoba "samo zato jer su bili Hrvati", piše danas Kliks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here