commoswikipedia.org/Julian Nyča
Preševska dolina

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je da je neophodno učešće albanskih predstavnika iz opština na jugu centralne Srbije u dijalogu Beograda i Prištine, imajući u vidu da je Aljbin Kurti najavio da će dijalog biti nastavljen.

– Učešće Preševske doline u dijalogu je neophodno. Očekujem od nove Kurtijeve vlade da budemo učesnici ovog dijaloga. Za Preševsku dolinu dijalog je važan jer je našim mladićima i devojkama koji studiraju na Kosovu i žele da se zaposle u opštini Preševo, to nemoguće jer diplome nisu prihvaćene – dodao je on

Govoreći o ujedinjenju Kosova sa Preševskom dolinom, on kaže da za to postoje uslovi, ali i da insistira da se ne prihvati razmena teritorija niti korekcija granice.

– Trebalo bi da se pridružimo na osnovu referenduma Republici Kosovo, ali uz određene uslove. I eto nas u liniji sa Aljbinom. Uslov broj jedan je da ne sme biti razmene teritorija. Uslov broj dva je da promena granica ne znači parcijalizaciju doline. Međunarodna podrška je treći uslov – naglašava Arifi.

Uprkos ovom zahtevu, predsednik stranke koja je prvoplasirana na izborima Aljbin Kurti spomenuo je referendum za ujedinjenje sa Albanijom, ali ne i onaj sa Preševskom dolinom.

Arifi kaže da će se, uzimajući u obzir broj glasova koji je dobila Kurtijeva stranka, stvoriti politička stabilnost, ne samo za Kosovo već i za Preševsku dolinu.

On je rekao da očekuje da Kurti primeni Nacionalni fond solidarnosti koji bi trebalo da obezbedi pomoć za Preševsku dolinu.

– Nacionalni fond solidarnost uključuje opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. Fond ima najmanje pet miliona evra i može da utiče na sve sfere života Albanaca Preševske doline – rekao je on.

6 COMMENTS

  1. Bolje se brini o svojim gradjanima i poboljsanju uslova zivota.
    Ako nastavite da se silite,moze svakojako da se zavrsi.
    Ovo je dobronamerna ,,informacija,,

  2. Arifi noge pod ruke i ajmo pravac tirana.
    Znas kako se odrzava referendum, ne samo u tvom selu pametnjakovicu.

  3. Arifi jel ti znas gde zivis ,ako ti neodgovara pete u dupe i a uK****. . Krati put za Abaniju valj ti preko Makedonije ,valj ti preko Sar planine. .jel ti mislis da glada tvoja mesna zajednica,ajde nemoj da se glupiras i pricas neke nebuloze. Kako si tiliko glup jel treba i Albanci da glas Albanije i Siptari sa KIM

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here