Lična arhiva
Ples predsednika sa Radmilom Bakočević

Nije tajna da je Josip Broz veoma voleo umetnost, a svirao je i klavir. Na svim njegovim proslavama, pa tako i Danu mladosti pevači su bili rado viđeni gosti. Poznata pevačica narodne muzike Snežana Đurišić je kao devojčica zapevala na maršalovom rođendanu.

– Znam da sam kao dete od 11 godina pevala na proslavi Titovog rođendana, to gostovanje mi je olakšalo život kad je u pitanju karijera. Otac nije mogao da dobije prekomandu za Beograd, a u Kraljevu nije bilo srednje muzičke škole. Onda sam ja kao devojčica bila pozvana da presečem Titovu tortu, sedela sam tu pored njega i pitao me je, gde živim, šta mi radi tata, ja sam rekla šta bih volela, ali da tata ne može da dobije prekomandu i onda je on dobio prekomandu. Tati je to bio vrhunac jer je bio član partije. Ja nisam bila svesna težine i svega toga jer sam bila dete, deca nemaju strah. To mi je pomoglo da se školujem, zahvalna sam i Bogu i predsedniku – kazala je svojevremeno Snežana za Pink.

Vrtoglavi uspeh Bijelog dugmeta i histerija nalik onoj za Bitlse inspirisala je Tita da pozove Gorana Bregovića i drugove da mu sviraju za Novu 1976. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Kako verni pratioci društvenih događanja beleže, Brega često na nastupima nosi sat sa Titovim likom, koji je dobio na jednom od rođendanskih sletova. Omiljena pevačica doživotnog predsednika SFRJ svakako je bila i Neda Ukraden, a naročito njen hit “Ovo nam je naša borba dala”.

Među najdražim Titovim pevačima su bili umetničko-bračni par Milka Stojanović i Živan Saramandić, legende naše i svetske opere.

– Pevali smo često za Tita i na rođendanima i za Novu godinu. On je naročito voleo Živana i njegove ruske pesme koje je izvrsno pevao – kaže Milka za “Vesti”.

Ona se sa nostalgijom seća tog vremena.

– Bilo je to vreme prosperiteta i napretka u svakom smislu te reči. Toliko toga je rečeno da je izlišno i pričati o tom vremenu, ali Tito je znao šta je umetnost i cenio je umetnike – kaže legendarna operska pevačica.

Milka Stojanović i dan-danas čuva korpu u kojoj joj je maršal poslao cveće. Cveća više nema, ali korpa ovu umetnicu seća na neko prošlo srećnije vreme.

I Radmila Bakočević i Breda Kalef, velike operske dive, pevale su na Titovim proslavama, a naročito lepo sećanje sa Titovog rođendana ima Vojislav Bubiša Simić, legendarni džez muzičar:

– Uspelo mi je da od Tita izvučem priznanje da voli džez. Bogdan Babić, dirigent hora “Branko Krsmanović”, i ja bili smo pozvani da ostanemo kao gosti na prijemu povodom njegovog rođendana. Mislim da je bila 1959. Šef protokola nam kaže da priđemo maršalu, da se upoznamo sa njim, čestitamo mu rođendan i da odmah idemo u bife. Čestitam mu i kažem: ‘Da li mogu nešto da vas pitam?’ Kada sam to rekao svi su se okupili oko mene, uplašeni šta ću da pitam. A ja ko iz topa kažem: “Da li je tačno da vi ne volite džez?” Nastupi tajac. Neprijatnu situaciju prekida Tito i kaže: “Volim ja džez, ali onaj pravi koji je nastao u Africi. Skoro sam se vratio iz Sudana i tamo sam slušao izvanredan džez. Amerikanci su ga samo pokvarili.” Kakav džez u Sudanu, mislim ja, ali ništa naravno ne zborim. Tito nije bio visok rastom, svi oko njega bili su viši, ali se on izdvajao harizmom, šarmom, ne umem to da objasnim. Bio je poseban, jedinstven čovek koji zrači.

“Himna” generacije

Legendarni Đorđe Balašević i njegov bend Rani mraz bili su najpoznatiji po “himni” generacije – pesmi “Računajte na nas”.

– Hteo sam da napišem pesmu u kojoj bih izrazio svoje osećanje i divljenje prema domovini i našem narodu. Razmišljao sam dosta o tome. Jedne subote i nedelje, marta 1978. godine, napisao sam je. Pesma je ubrzo postala hit – pričao je svojevremeno Balašević.

Krcunove muke

Članica legendarnog Kola Živka Grbić je nastupala pred Titom na rođendanima i raznim proslavama.

– Bila je velika čast igrati u Kolu. Tito je veoma voleo pesmu i igru. Ne znam koliko puta smo gostovali u Karađorđevu, na Brionima, na rođendanima. Samo nas pozovu i mi idemo. Nikad se nije mešao, niti nešto posebno tražio da se izvede. Sve to nam je određivala naša velika Olga Skovran. U zavisnosti od pozornice, ona je procenjivala koje igre ćemo igrati. Posle koncerta, ostajali smo sa Titom i njegovim društvom. Bili su tu i Jovanka Broz, Aleksandar Ranković, Slobodan Penezić Krcun. On je mnogo voleo nas igrače. Kaže nama jednom Krcun “Blago vama, vi možete i da se malo napijete, niko vam neće zameriti, a ja bogme ne mogu!” – prepričava svoja iskustva Živka.

Radmilu zadivila Jovanka

Legendarna Radmila Bakočević pevala je na Titovim rođendanima i drugim proslavna.

– Jovanka i Tito su imali izuzetan odnos prema meni, a u susretima sa državnicima Jovanka me je impresionirala jer je mnogo znala o kulturi i tradiciji zemalja državnika čije je supruge ugošćavala. Tito je voleo umetnost i pratio me na klaviru, a njegovi rođendani bili su spektakl – kaže Radmila.

Sutra – Dan mladosti ili kult ličnosti (3): Šou pudlice na Galebu