A. Čukić
Gazimestan

Nekome se baš žuri. Za samo nedelju dana Srbija je dobila dve “dobronamerne” ponude za brzo rešenje kosovskog pitanja. To su toliko “primamljive” ideje da je pravo čudo da zvanični Beograd nije odmah potrčao da potpisuje sve što ima po astalima, pa da se razilazimo, piše Sputnjik.

Najvažniji inovativni predlog stiže, a odakle drugo, nego iz Amerike. Servirao ga je Metju Palmer koji je bio u duetu sa pratiocem iz EU Miroslavom Lajčakom na prigodnoj turneji po Prištini i Beogradu.

I mora se priznati da je rešenje koje je doneo dobro poznati Amerikanac ingeniozno – da se Srbija i Kosovo međusobno priznaju i to do kraja ove godine.

Ako bi neko u Srbiji poludeo…

Zamislite tu nagradu, da Srbija koja je međunarodno priznata 1878. godine na Berlinskom kongresu, punopravna članica Ujedinjenih nacija, bude konačno priznata i od strane jedne države koja uopšte i ne postoji. Zaista unikatna pozicija.

Ne s tim autoritetom koji nosi predstavnik Vašingtona, ali ništa manje originalan nije bio ni premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. On je, naime, nesebično predložio da se Beograd i Priština jednostavno ugledaju na Prespanski sporazum koji su 2018. postigli Atina i Skoplje. To je onaj sporazum kojim je Makedonija promenila ličnu kartu, odrekla se sopstvenog imena, mnogi kažu i identiteta, ali zato je zauzvrat dobila – ništa.

Duško Kovačević je ove nedelje izjavio da, ukoliko bi neko u Srbiji i poludeo i pomislio da potpiše tako nešto sramno kao što je priznanje Kosova, morao bi posle potpisa na plastičnu operaciju i da ostatak života provede u nekoj vojnoj bazi u Arizoni.

Porfirije sprečio bruku

Ipak, treba pomenuti da su pojedini činovnici iz državnog aparata, slučajno ili ne, mogli žestoko da se osramote. Bruku je sprečila SPC i patrijarh Porfirije koji su protekle nedelje javno zatražili od države da se odmah zaustavi postupak oko novog Zakona o kulturnom nasleđu, jer se, između ostalog, u njemu nijednom ne pominje Kosovo i Metohija.

Ministarstvo kulture hitno je reagovalo i uključilo SPC u proces formulisanja teksta zakonskog predloga koji će se naći pred Vladom i skupštinom. I stvar je spasena.

Ipak, mnogima je ostao neki opor ukus u ustima. Jer, ako srpskim stručnjacima koji sede u Vladi može tek tako da promakne Kosovo i Metohija, zašto se onda čudimo Palmeru i Zaevu. Jednostavno, i oni probaju, zabace udicu, pa se možda neki som i upeca.

4 COMMENTS

  1. To sto je nekom omaklo Kosovo i Metohija bi trebalo da se preispita i da se kazni po zakonu! To je protivustavno! Mora da se procesuira!

    • Bravo! Treba insistirati na tome. Ali ti dupezakonski lisci ne bi to uradili bez naredjenja Vucica. On je iza svega, pa i iza izdaje. Palmer ne bi ovo izjavljivao da nije prije sa Vucicem govorio.

  2. Vućić če priznat Kosovo! On je u Vašingtonu prodo Kosovo za 12 milijardi $. Zato i na svu snagu žele da menjaju Ustav. Izdo je on Kosovo, zato če i Grčka da prizna Kosovo. Sve je to iz Beograd

  3. Toga se uvek plasim. Jednon prilikom prilicno davno na kolegijumu u bgd nije vazno kog resora rekao sam da “beograd volim samo uzinat” zasto prosudice ko cita. BEOGRAD MORA DA DISE SRPSKIM DUHOM U SUPROTNOM SVE IDE KA PASALUKU. TAMO JE PUNO ZAOSTALOGG IZ JE…. JUGOSLAVIJE I VISI NAM O VRATU. ZATO SAM VISE PUTA REKAO DA NEBI BIO PREDSEDNIK STBIJE NI JEDAN MINUT.

  4. Mi Srbi smo malo sporiji narod – u redu veoma spori – kasnimo u svemu pa i u donosenju ispravnih strategiskih odluka. Ovo sto se nama sad desava je refleksija predhondih (ne)odluka i kvaliteta ljudi koji su donosili te odluke.

    Svaki covek sa IQ vecim od 85 bi mogao da prepozna cinjenicu da bi najveci problem za Srbiju bio da se odluci da je Kosovo sastavni deo iste. Statisticki gledano za 10 god bi Albanci bili vecinski zivalj, sto ukazuje da bi tadasnjem Precedniku Srbije bio potreban prevodioc za preosltali Srbski zivalj.

    Knjige (prave) u ruke i negledajte mnogo TV… LOL.

    Pozdrav od Srbina iz daleku “Kanadu”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here