TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM
Istorijska odluka: Poglavar SPC Porfirije i arhiepiskop Stefan

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je tokom zajedničke arhijerejske liturgije sa mitropolitom MPC Stefanom da Srpska pravoslavna crkva blagosilja zahtev Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije za autokefalnost. Patrijarh srpski Porfirije je rekao da je Sveti arhijerejski sabor SPC jednoglasno odgovorio na zahtev MPC i da blagosilja i odobrava zahtev za autokefalnost.

– Istovremeno, sabor je odlučio da se zajedno i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom razrade svi tehnički detalji i potom sledi svečano iznošenje zahteva – rekao je poglavar Srpske crkve na zajedničkoj liturgiji sa MPC u Skoplju.

Dodao je da će tada sve pravoslavne crkve biti obaveštene po kanonskom redu i biće pozvane da priznaju autokefalni status MPC-OA.

– Sigurni smo da će sve ostale pomesne pravoslavne crkve rado prihvatiti autokefalnost – rekao je Porfirije u Sabornom hramu u Skoplju.

Miroljub Nestorović, predsednik Centra za istraživanje religije i politike objašnjava da je procedura dobijanja tomosa, dokumenta o autokefalnosti ustanovljen na sastanku u Ženevi 1993. godine.

– Redosled priznanja autokefalnosti i dobijanja tomosa po dogovoru iz Ženeve je takav da ta Crkva najpre traži saglasnost od svoje majke Crkve, u ovom slučaju SPC. Majka crkva, nakon toga, obaveštava Carigradskog patrijarha, a on sve ostale patrijarhe. Nakon toga se izdaje tomos – dokument o autokefalnosti koji obavezno moraju da potpišu carigradski i naš patrijarh, a praksa je da to učini patrijarh još neke pomesne crkve. Kada se ova procedura okonča sledi i ceremonija predavanja tomosa koja se obično određuje na neki veliki praznik. Kako je Spasovdan previše blizu, očekujem da će se to dogoditi na Duhove 6. juna – ističe Nestorović.

Makedonski mediji prenose da je pismo za autokefalnost primljeno u Carigradu i da će 10. juna – na 50. godišnjicu MPC predstavnici te Crkve služiti zajedničku liturgiju u Vaseljenskoj patrijaršiji u Fanaru.

Verski analitičari ocenjuju za “Vesti” da je priznavanje autokefalnosti MPC, jasan dokaz da SPC predvođena patrijarhom Porfirijem čini sve da ne ugrožava sabornost pravoslavnog sveta.

– Ovo je jasan, očigledan doprinos SPC snaženju pravoslavlja na planetarnom, odnosno vaseljenskom nivou – ističe protođakon dr Ljubomir Ranković, osnivač i urednik portala pravoslavne kulture i duhovnosti Svečovek.

Dr Ranković kaže da će ova odluka doprineti ne samo poboljšanju odnosa između dve bratske crkve, već i dva bratska naroda.

– U svetu u kome živimo, a koji možemo nazvati svetom nesporazuma, sukoba i netolerancije, SPC je ovim gestom pokazala pravu dimenziju prirode Crkve Hristove koja je verna njegovom zavetu i načelu: “Blago onima koji mir grade, jer će se sinovi Božiji nazvati” – naglašava dr Ranković i dodaje da je ovim događajem ono što je “politika poremetila, Bog blagoslovio”.

Vraća se jedinstvo naroda

Protođakon dr Ljubomir Ranković ocenio je da se na ovaj način ponovo vraća jedinstvo dva bratska naroda.

– Makedonci i Srbi moraju da znaju da nemaju nikog bližeg. Duboki su tragovi zajedničkog života od Nemanjića, pa sve do današnjih dana i vladike Nikolaja ili mitropolita Josifa – ističe dr Ranković.

Jedini zdrav put

Predsednik Centra za istraživanje religije i politike, teolog Miroljub Nestorović kaže da je primanje Makedonske crkve pod okrilje SPC, a zatim i njihovo obraćanje majci Crkvi za davanje autokefalnosti bio “jedini mogući, zdrav put”.

– U suprotnom ušli bismo u još dublji raskol koji nikome ne treba. Ovo je i dokaz da SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem čini sve da se uspostavi sabornost i da se “zaceli rana na telu Hristovom”, što je patrijarh i rekao u svom govoru u hramu Svetog Save u Beogradu. Raskol je previše dugo trajao, 55 godina, a istovremeno je bio osnov i za mnoge druge probleme. Sada, kada je ovaj problem rešen, uveren sam da će se uspostaviti još bolja i tešnja saradnja ne samo dve Crkve, već i dveju država – ističe Nestorović.