us.china-embassy.gov.cn
Ambasada Kine u SAD

Špijunski balon spažen iznad Montane ranije ove godine verovatno je pokupio obaveštajne podatke i odmah ih poslao u Kinu pre nego što je oboren iznad Atlantika, ali to ne bi trebalo da su bile ključne informacije o američkoj odbrani, prenose američki mediji pozivajući se na izvore u vladi.

Otkako je primetila letelicu, administracija Džozefa Bajdena odgonetala je šta je sve kineska naprava snimila, ali je Bela kuća sve vreme smirivala javnost tvrdeći da američka odbrana nijednog trenutka nije bila ugrožena.

Prema poslednjim saznanjima NBC-ija, u administraciji su na kraju shvatili da je balon bio u stanju da snimi američke vojne objekte i istovremeno šalje podatke Pekingu. Kako dodaje ova televizija, vlada nije sigurna šta je sve letelica uhvatila, pošto je kineska služba mogla da obriše podatke čim ih je dobila.

Isti neimenovani izvori podvlače da je malo verovatno da je Peking kompromitovao najvažnije obaveštajne podatke, jer balon nije mogao da snimi mnogo više od onoga što redovno snimaju kineski sateliti.

Bela kuća je prekjuče saopštila da ne može da potvrdi da je kineski balon direktno prenosio snimke Pekingu. Pentagon i Federalni istražni biro i dalje istražuju ostatke letelice izvađene iz okeana u blizini Južne Karoline.

Saznanje NBC-ija moglo bi da opremi republikance novom “municijom” za napad na demokratsku administraciju. Konzervativci ističu da je Bela kuća sporo reagovala dozvoljavajući da balon leti sve do Atlantika, gde je konačno oboren.

Vlada Si Đinpinga juče je ponovo porekla optužbe za špijuniranje, objašnjavajući da je reč o meteorološkom balonu čiji je let iznad Amerike bio “neočekivan i izolovani događaj”.

Amerikanci su krajem januara iznad Aljaske primetili kinesku letelicu, koja je preko Kanade stigla do blizine vojne baze s nuklearnim oružjem u Montani. Predsednik Bajden je naredio da se letelica obori kad je početkom februara stigla iznad Atlantika, što je primoralo državnog sekretara Entonija Blinkena da odustane od zvanične posete Pekingu.

Amerika i Kina pokvarile su odnose, koji će pasti još niže kad se danas u Kaliforniji budu susreli tajvanska predsednica Caj Ing-ven i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti. I pored upozorenja Sijeve vlade da će sastanak “ozbiljno uticati” na bilateralne odnose, najmoćniji republikanac u Kapitolu potvrdio je da putuje u Kaliforniju i da tamo vodi i pojedine demokratske kongresmene.

Poslednji predsedavajući donjeg doma koji se susreo s Caj Ing-ven bila je Makartijeva prethodnica Nensi Pelosi. Njena poseta Tajpeju prošlog leta izazvala je burne reakcije u Pekingu i isprovocirala kineske vojne vežbe u blizini Tajvana.

Bajdenova vlada je ove nedelje obezbedila četiri nove vojne baze na Filipinima, što je još jedna vest na koju se gleda u svetlu kinesko-američkog rivalstva. Kako prenosi CNN, Pentagon je dobio pristup bazama u blizini Tajvana i Južnog kineskog mora. Američka i filipinska vojska održaće kasnije ovog meseca i zajedničke manevre.

Ranije su američke trupe već bile prisutne u pet baza na Filipinima, a proširenje na nove baze svedoči o tome da Pentagon jača prisustvo u Indopacifiku. Pre dve godine Amerika je s Velikom Britanijom i Australijom sklopila odbrambeni savez Aukus za delovanje u jugoistočnoj Aziji. U planu je da Vašington pošalje dodatne trupe u vojne baze u Japanu, kao i da s Indijom podeli naprednu vojnu tehnologiju. Američka mornarica otvorila je nedavno i novu bazu na ostrvu Gvam, istočno od Filipina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here