EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Crnogorski premijer Dritan Abazović dobitnik je priznanja Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica. Njemu je priznanje uručio Stipe Mesić, bivši predsednik Hrvatske i počasni predsednik Instituta IFIMES, preneo je RTCG.

Mesić je, kako je saopšteno iz vlade, naglasio ulogu i doprinos Abazovića u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu u učvršćivanju demokratije i razvoju multietničkog društva i afirmaciji manjinskih zajednica, kao i jačanju mira i stabilnosti u regiji.

– Kao mlad i prepoznatljiv političar i vrstan intelektualac, on je doprineo jačanju evropskog puta Crne Gore, koja teži da postane naredna članica EU. Abazović je uvereni Evropljanin, koji doprinosi saradnji u regiji šire i iz Crne Gore šalje pozitivne poruke i priče u Evropu i svet – rekao je Mesić.

Abazović se zahvalio na priznanju i istakao ulogu Crne Gore u regionalnim i međunarodnim odnosima.

On je naglasio da će Crna Gora i dalje igrati aktivnu ulogu u regiji kroz proces saradnje, pomirenja, suživota, jačanju multietničkog sklada i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, kao i na međunarodnoj sceni uz dodatnu afirmaciju manjinskih zajednica.

“Uz to, važno je ubrzati proces evropskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije postanu punopravne članice EU. Crna Gora ostaje pouzdan i snažan saveznik u NATO-u. Svoje domaće zadatke mora izvršiti svaka zemlja i njihovi političari i to stvaranjem opšteg konsenzusa na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, stvaranje društva blagostanja, intenzivna borba protiv kriminala i korupcije i članstvu u EU i jačanje regionalne saradnje može celoj regiji doneti samo dobro i napredak”, naveo je Abazović u svom govoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here