commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

Šef vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je da Severnoatlantska alijansa nema nameru da napada Rusiju i, samim tim, za Moskvu Alijansa ne predstavlja pretnju.

„Rusija zna da Alijansa nije pretnja za nju, jer mi ne planiramo da napadamo tu zemlju“, rekao je on na pres konferenciji u Norveškoj gde je učestvovao u godišnjoj konferenciji načelnika generalštaba zemalja Severnoatlantske alijanse.

Međutim, admiral je kazao i da NATO u skladu sa svojim novim odbrambenim planovima, u slučaju potencijalnog napada na Alijansu, u prvom mesecu će upotrebiti 300.000 vojnika koji su dužni za tu potrebu da stalno budu u visokoj borbenoj gotovosti.

Potom, kako je dodao, moguće je iskoristiti i dodatne snage, a zajedno sa Finskom i Švedskom snage Alijanse mogu brojati i do 3,5 miliona ljudi.

„Ako govorimo o kolektivnoj odbrani, mi nećemo imati vremena da se pripremimo za napad jer taj napad ne planiramo mi već naš protivnik. Ako napadnu, mi moramo biti spremni. Zato nam je potrebno više vojnika u visokoj borbenoj gotovosti, a ne samo to što možemo organizovati preko noći. Njima će biti potrebna priprema, oružje, municija i sve ostalo. Zato mi i govorimo o 300.000 vojnika u visokoj borbenoj gotovosti. Ukupno sa Finskom i Švedskom NATO raspolaže sa 3,5 miliona vojnika“, istakao je Bauer.

4 COMMENTS

  1. Sve su to samo laži
    Sve ratove na svjetu fabrikuje amerika i onda NATO i svi njihovi vazali to moraju da odrade šta se naredi iz amerike
    I naravno svo oružije da kupuju od amerike

  2. Samo o borbenosti zapada jedino ko bi mogo da dade otpor je poljaka finska 10 dana swedasa 1 dan norveska 1 dan nemacka 15 itd jer oni znaju da ne treba da rasturaju i da nebi sad zivjeli ko pre a ameri bi voljeli da oni ratuju al oni samo da im daju i prodaju oruzje a rat bi stao kad bi bomba pala na aglo saksonce

  3. Hahahahaha, pa normalno je da Alijansa nece napasti. Ajde Putine prvo resi tu specijalnu akciju u Ukrajini – evo dobro se oteglo, pa onda mozes da razmisljas sta ces sa pravim zestokim neprijateljima sa mrskog zapada. Ne mozes ni Ukrajinu da pobedis i osvojis – a kamoli da se meris sa gigantom kao sto je NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here