EPA/Kostas Tsironis
Premijer Grčke Kirijakos Micotakis sa Aljbinom Kurtijem

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti kaže da je Kosovo tokom 2023. godine postiglo uspeh u spoljnoj diplomatiji dodajući da je vlada Kosova svakodnevno posvećena da se obezbedi novo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama, čime bi se ojačao međunarodni subjektivitet Kosova.

Ahmeti kaže da postoji mogućnost da Grčka prizna Kosovo jer su, kako ističe, odnosi Atine i Prištine postali veoma bliski. On navodi da je Kosovo već uspostavljeno kao realnost u međunarodnoj areni, ali dodaje da nova priznanja ne mogu da dolaze “u talasima” kao što su bila posle proglašenja nezavisnosti.

– Jasno je da nova priznanja već godinama ne mogu da dolaze u talasima, jer su došla odmah nakon proglašenja nezavisnosti, pošto je 117 zemalja već priznalo Kosovo. Postoje dešavanja u nizu zemalja, od kojih su četiri i članice NATO. Sa Grčkom smo imali najznačajniji pomak, kada smo status naše kancelarije za ekonomska pitanja u Atini pretvorili u kancelariju za pitanja od interesa za Kosovo – naglašava Ahmeti.

S druge strane, Ahmeti kaže da su se okolnosti oko nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu već promenile, posle izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je to unutrašnje pitanje Kosova.

Prema njegovim rečima, premijer Aljbin Kurti je spreman da u saradnji sa resornim ministrima napravi nacrt Zajednice.

– Ovo je došlo kao promena pristupa izaslanika Lajčaka, što je potpuno promenilo kontekst i okolnosti, i da to sada treba da se uradi unutar Kosova sa resornim ministrima – kaže Ahmeti.

3 COMMENTS

  1. 28 zemalja je otpriznalo tzv Kosovo…znači 109 ne priznaje lažnu državu, tri je neodređeno, a 85 priznaje.
    SAD i Englezi verovatno vrše pritisak snažan na Grčku, ali na muci se poznaju junaci…Srbi će odrediti prema tome…

  2. Kad su braca Crnogorci,priznali Kosovo,a okrecu biznis u Srbiji bez koje ne mogu,zasto bi bio problem, da i Grcka prizna Kosovo?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here