Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najmanje 30 ljudi je poginulo uglavnom od utapanja tokom udara uragana Ijan, a materijalna šteta je ogromna, prenose danas američki mediji.

Stariji par je preminuo nakon što su im se aparati za kiseonik isključili kada su ostali bez struje, prenosi AP saopštenje lokalnih vlasti.

Spasioci su tražili preživele među ruševinama poplavljenih domova na Floridi, dok su vlasti u Južnoj Karolini čekale dan da procene štetu, koju je počinio uragan za koji se ocenjuje da je jedan od najjačih koji je ikada pogodio Sjedinjene Američke Države.

Snimci sa društvenih mreža, koji prikazuju posledice udara uragana, liče na scene iz filmova o apokalipsi.

Na jednom videu mogu se videti ajkule kako plivaju ulicama Fort Majersa.

Na Floridi je napravljen snimak iz kuće koji pokazuje dramatičan nivo vode u jednom dvorištu.

Nacionalni centar za uragane objavio je da je uragan Ijana tokom naleta prešao u kategoriju 5 – najgoru moguću sa brzinom vetra većom od 250 kilometara na čas. Materijalna šteta se utvrđuje, a za sada se sumnja da je samo na Floridi poginulo najmanje 45 ljudi.

Guverner Floride Ron de Santis izjavio je da je bez struje ostalo 1,9 miliona ljudi. Više od 200.000 isključenja struje prijavljeno je u Južnoj Karolini, a još 138.000 u Severnoj Karolini, javio je „Sputnjik internešenel“.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here