EPA/Georgi Licovski
Skoplje

Parlament Severne Makedonije, kako se očekuje, 28. januara glasaće o rekonstrukciji vlade koju bi prvi put u istoriji zemlje trebalo da vodi albanski premijer, a Demokratska unija za integraciju, stranka koja je u vladinoj koaliciji sa SDSM, za tehničkog premijera predlaže aktuelnog predsednika Sobranja Talata Džaferija.

Ovo je zasnovano na koalicionom sporazumu dve stranke da u poslednjih 100 dana mandata vlade premijer bude Albanac.

S druge strane, VMRO, makedonska opoziciona partija, izjavila je da će predložiti ministre i zamenike ministara, ali da neće glasati za vladu sa premijerom Talatom Džaferijem.

Dogovor da 100 dana pre izbora Albanac iz DUI bude premijer postigli su Ali Ahmeti i bivši lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, uz dogovor o saradnji nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Naslednik Zaeva na mestu lidera partije Dimitar Kovačevski nekoliko puta je do sada nagovestio da će poštovati taj dogovor.

Parlamentarni izbori, prema dogovoru sa sastanka rukovodstva održanog 4. decembra, biće održani 8. maja. Istog dana će se glasati i u drugom krugu predsedničkih izbora, nakon što će se prvi održati 24. aprila.

Tehnička vlada na čelu sa Džaferijem trebalo bi da stupi na dužnost 28. januara, a izbori će biti raspisani 28. februara.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here