Albanski premijer u poseti Beogradu

0

 

Poseta Edija Rame počela je dočekom ispred Palate Srbija u 11 časova, sledi razgovor s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon ovog razgovora, u planu je plenarna sednice delegacije dve zemlje, kao i potpisivanje sporazuma i obraćanje novinarima dva premijera.

 

15 38"Rama svesno provocira!"

14.15Srpski premijer Aleksandar Vučić istakao je da se teritorijalni integritet Srbije ne dovodi u pitanje, i da je Kosovo bilo i biće deo Srbije. On je rekao da će, iako je nezadovoljan zbog prvokacije albanskog premijera Edija Rame, Srbija učiniti sve da unapredi odnose dve zemlje.

13.44 – Jasna prvokacija albanskog premijera koji je izjavio da je nezavisnost Kosova realnost koju treba prihvatiti.

 

13.29 – Na poziv albanskog premijera da dođe u Tiranu, Aleksandar Vučić poručio je da će rado doći, ali sa istom porukom da je Kosovo deo Srbije.

13.15Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u prisustvu premijera Albanije Edija Rame, da od njega "nije očekivao provokaciju" i to da albanski premijer pominje Kosovo.
"Žao mi je što je Rama iskoristio ovu priliku da govori o temi o kojoj se nismo dogovorili, ali moja je obaveza da ne dozvolim da Srbiju iko ponižava", rekao je Vučić.

 

13.13 – Vučić je rekao da želi da investitori iz Srbije posećuju Albaniju i da se poveća trgovinska razmena. Kako je kazao, srpska manjina u Albaniji i albanska manjina u Srbiji treba da budu most sradnje i da dve zemlje treba zajednički da izađu pred EU sa vaznim infratrukturnim objektima.
12.56 – Potpisan sporazum o uzajamnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja. U ime srpske vlade sporazum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a s albanske strane ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.
12.55 – Edi Rama i Aleksandar Vučić obratili su se novinarim posle razgovora. Vučič je rekao da razgovori nisu bili nimalo laki, ali da je uveren da je moguće dođi do zajedničkog rešavanja problema. Dogovoreni su se sporazumi o razmeni i saradnji mladih, a Vlada radi na tome i da se postigne sporazum o prelasku granica samo uz ličnu kartu.
12.49 – Srbija je na sebe preuzela inicijativu da sa svim susednim državama gradi što bolje odnose i tako će biti i ubuduće, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem, koji je rekao da mu je veoma jasna delikatnost i osetljivost posete albanskog premijera Edija Rame Srbiji.

12.30 – Počeo sastanak delegacija Albanije i Srbije.

 

12.20 Poseta Edija Rame je glavna vest i u Albaniji. Ovako je albanska televizije A1 izveštavala o dočeku ispred Palate Srbija

 

12.06 – Kako prenose mediji, pred sam početak razgovora u četiri oka nije došlo do formalnog rukovanja dvojice premijera.
11.51Srpski sabor "Zavetnici" poručio je u otvorenom pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da je odlukom da primi u zvaničnu posetu albanskog premijera Edija Ramu uniženo dostojanstvo svih građana Srbije i ugrožen državni suverenitet i teritorijalni integritet.Predstavnici ove organizacije pokušali u manjem broju da priđu zgradi Vlade i održe najavljeni protestni skup, ali su ih u tome onemogućile jake policijske snage.
11.20 – Edi Rama i Aleksandar Vučić započeli su sastanak u četiri oka, koji će trajati pola sata. Nakon toga obratiće se novinarima.
11.10 – Edi Rama otpočeo je zvaničnu posetu Beogradu.Njega je ispred Palate Srbija dočekao predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić…Posle intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Vučić i Rama imaće sastanak u četiri oka, nakon čega će delegacije dve zemlje održati plenarnu sednicu.

 

Premijer Albanije će se, osim s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom posete Srbiji sastati i s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i učestvovati na okruglom stolu posvećenom saradnji Srbije i Albanije.

 

Edi Rama će u 17 časova održati predavanje na okruglom stolu posvećenom saradnji Srbije i Albanije koji organizuje Forum za etničke odnose.

 

Na skupu će učestvovati ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Albanije Arben Ahmetaj, potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, potpredsednik vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, ministar privrede Željko Sertić i drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here