Albanski socijalisti protestuju protiv vlade

0

 Socijalisti bojkotuju Vladu: Ulice Tirane
 

"Mi treba da udružimo snage i da zajedno osudimo izborni kriminal… Protesti će se održavati svakodnevno a kulminiraće 30. aprila na mitingu u Tirani", izjavio je Rama, prenela je albanska agencija ATA.

Socijalistička partija koja ima 64 od ukupno 140 poslanika, već osam meseci bojkotuje rad parlamenta zbog, kako u njoj ističu, izborne krađe za koju optužuju vladajuću Demokratsku partiju premijera Saljija Beriše, koji odbacuje te tvrdnje.

 

Socijalisti više ne insistiraju na poništavanju izbora koji su održani 28. juna 2009. godine već traže da se formira posebna komisija koja će ispitati izborne nepravilnosti, kako se one ubuduće ne bi ponavljale.

Bojkot rada parlamenta blokirao je usvajanje nekoliko važnih reformskih zakona, pošto je u takvim slučajevima potrebna tropetinska većina glasova. Vladajuća Demokratska partija, koja ima 70 poslanika, formirala je vladu zahvaljujući koaliciji sa manjim strankama.

U Evropskoj uniji upozoravaju da se Albanija ne može približiti Briselu dok ne preseče višemesečnu blokadu parlamenta. Tirana je prošle godine podnela molbu da dobije status kandidata, ali u Briselu još nije odlučeno kada će se taj zahtev naći na dnevnom redu.

"Puno funkcionisanje parlamenta je suštinski preduslov za puno funkcionisanje demokratije", upozorio je komesar za proširenje EU Štefan File prilikom nedavne posete Tirani.

 

Edvin "Edi" Rama (4. VII. 1964), gradonačelnik je Tirane i lider Socijalističke partije Albanije.

 

Tokom 2004. dobio je nagradu "Svetski gradonačelnik", a 2005. je uvršten na Tajmovu listu evropskih heroja.

 

Svetsku slavu Rami su doneli projekti uređenja Tirane, među kojima su posebno poznati projekti grada vedrih boja, u okviru kojeg je započeto sređivanje fasada starih zgrada i čišćenje obale reke Lane koja protiče kroz Tiranu.

 

Inače, na Jutjubu postoji dosta klipova u kojima je prikazan u pomalo neuobničajenim situacijama za gradonačelnika:

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here