ALJETIĆ

0

 

Od starijih srodnika iz familije čuo je da potiču sa Kosova. Koliko zna, Aljetića ima u Petruševcima kod Laktaša, u Trnu i Banjaluci, u Prijedoru i Bačkom Jarku. Tvrdi da svi oni potiču iz Pavića sa Zmijanja, odakle su se iseljavali poslednjih 70 godina. Izvinjava se što nema više podataka, ali je preskroman: smatramo da je i ovo dovoljno, pa mu se mnogo zahvaljujemo.
 

Među prezimenima u Bosni, s kraja 19. veka, šematizmi Pravoslavne crkve beleže samo prezime Aljatić u jednoj jedinoj parohiji – Gomionici kod Banjaluke, sa krsnom slavom Đurđevdan. Vrlo je moguće da je ovo e umesto e u prezimenu samo greška, bilo sveštenika, bilo prepisivača podatka za knjigu "Šematizam pravoslavne mitropolije i arhidijeceze Dabrozili.

 

 

To svedoči i o velikoj starini i toponima Aljinovići, a možda i stanovnika koji su ovo prezime Aletić/Aljetić dobili prema ovom mestu iz koga su moguće potekli. Mislimo, naime, da je Aljetić nastalo samo jotovanjem (u ovom slučaju umekašavanjem suglasnika l) i utoliko izmenjeno dok mu je značenje ostalo isto.
 

Ali, priznajemo da je potrebno mnogo više pretraživanja literature da bi se dobila jasnija slika porekla prezimena Aljetić i uopšte porodice koja ga nosi, kao i da bi se otkrio njihov pravi identitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here