Ambasador SAD preslišavao poslanike

0

Prihvaćeni su amandmani SNSD-a, i odbačeni amandmani SDS-a.
 

Poslanici u NS RS tvrde da ne pamte kada je jedno skupštinsko zasedanje imalo toliko zapleta koji su se odigravali iza skupštinske pozornice. Po okončanju skupštinske rasprave, dok je Zakonodavni odbor razmatrao amandmane, u Banjaluku je neočekivano i nezvanično došao američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, koji je razgovarao sa poslanicima iz gotovo svih partija.

 

PRITISAK IZ VAŠINGTONA: Čarls Ingliš

Niko od poslanika, kako pozicije tako i opozicije, nije bio spreman da javno kaže o čemu su razgovarali sa Inglišom. Pod uslovom da im ne pominjeno imena, potvrdili su nam da je jednima savetovao da "ne bi bilo dobro da podrže Zakon o referendumu", od drugih je tražio da "ne podrže amandmane o referendumu o ulasku RS u NATO", a treće je samo pitao za mišljenje o onome što se dešavalo u skupštini. Sve zavisno od partije iz koje dolaze.

 

Bacanje prašine u oči građana

Šef Kluba poslanika PDP-a RS Branislav Borenović smatra da usvajanje Zakona o referendumu predstavlja "bacanje prašine SNSD-a u oči građanima RS i očigledno skretanje pažnje sa stvarnih i životnih problema građana".
– Mi već imamo ovakav Zakon o referendumu koji je donet 1993. godine, a SNSD sada pokušava da prevari građane koje je slagao 2006. godine kada im je obećao održavanje referenduma o nezavisnosti RS – rekao je Borenović.

 

Dok je Ingliš preslišavao poslanike, Zakonodavni odbor je prihvatio sve amandmane SNSD-a, koji su tehničkog karaktera, i SDS-a, kojima se traži obavezno raspisivanje referenduma o ulasku u NATO i ustavnim promenama. Zbog haotičnog stanja u skupštini, usled pritisaka kojima su bili izloženi, sve do samog glasanja niti iz jedne partije sa sigurnošću nisu mogli da predvidi ishod glasanja, posebno zbog neočekivane podrške SNSD-a na sednici Zakonodavnog odbora amandmanima SDS-a.
 

Bez pitanja o NATO

Predsednik NS RS Igor Radojičić ocenio je da je usvajanjem Zakona o referendumu, RS "dobila kvalitetnu pravnu bazu da parlament može u određenom trenutku da pozove građane RS na referendum". On je izrazio uverenje da ovaj zakon može izdržati test pred Ustavnim sudom RS.
 

Šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić ocenio je "neprihvatljivim da Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi ne sadrži obaveznost raspisivanja referenduma prilikom promena ustava RS i BiH i pristupanja vojnim savezima".

 

Ipak, na kraju, sa 46 glasova za, 16 protiv i šest suzdržanih, usvojeni su Zakon i amandmani SNSD-a. Pored SNSD-a, zakon su podržale i DNS i SP. Raspravi nisu prisustvovali poslanici bošnjačke nacionalnosti, koji su najavili pokretanje pitanja ustavnosti zakona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here