Ameri ne žele islamske simbole blizu ”Bliznakinja”

0

U terorističkom napadu na ”Bliznakinje” poginulo oko 3.000 ljudi
 

Sećanje na 11. septembar 2001. godine, dan najtežih terorističkih napada na SAD, u kojima je ubijeno oko 3.000 osoba, i dalje je veoma jako među Amerikancima.

 

U četvrtak otvaranje muzeja ”11. septembar”

Muzej 11. septembar biće otvoren u četvrtak, 13 godina od terorističkog napada u Njujorku, a očekuje se da toj manifestaciji prisustvuje i američki predsednik Barak Obama sa suprugom Mišel.

Istovremeno sa završetkom novog zdanja govori se i o planu gradnje muslimanskog komunalnog centra i džamije u neposrednoj blizini novog Svetskog trgovinskog centra. Taj centar trebalo bi da bude izgrađen samo tri bloka dalje od "Nulte tačke". Prema novoj verziji plana, centar bi bio trospratno zdanje sa malom džamijom i muzejom povećenom islamu.

Imam Talib Abdul Rašid, predsednik njujorškog Islamskog veća, kaže da bi taj projekat trebalo da celovito predstavi islam kao religiju. Pre četiri godine tadašnji plan za gradnju muslimanskog centra bio je povod za brojne proteste. Njime je bilo previđena gradnja 15 spratova visokog centra, uključujući i džamiju.

 

Protestanti, među njima i brojni bliski rođaci poginulih u napadu od 11. septembra, tvrdili su da je "nerazumno i okrutno" graditi islamski kompleks u neposrednoj blizini "Nulte tačke". Originalni plan, nazivan "Park 51", brzo je odbačen.

 

Pamela Geler, predsednik Asocijacije za očuvanje sloboda, pita: "Da li će muzej u okviru muslimanskog centra objektivno govoriti o 14 vekova džihadizma, osvajanju teritorija, kulturnoj asimilaciji i porobljavanju?".

 

"Mislim da neće. Mislim da će to biti rehabilitacija džihadizma, krajnje neprimerena uz ‘Nultu tačku’ ", tvrdi Gelerova za Glas Amerike.

Planovi novog muslimanskog centra u Njujorku još nisu predstavljeni detaljno. Nije poznato ni ko će finansirati gradnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here